“Перемога Росії – це не варіант”. Норвегія анонсувала значне збільшення військової допомоги Україні

За його словами, йдеться про “значне збільшення”. Суму ще не визначено, оскільки вона обговорюватиметься з іншими сторонами, сказав міністр.

“Ми не можемо заспокоюватися і говорити, що платимо багато. Нам справді потрібно подумати про те, чим це закінчиться у стратегічному плані. І перемога Росії – це не варіант”, – додав Ейде.

15 квітня він відвідував Україну, зустрічався з президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ України Дмитром Кулібою.

Французьке видання зазначає, що Норвегія надала пропорційно один із найбільших пакетів допомоги Києву під час війни з РФ.

Контекст

Норвегія регулярно допомагає Україні у боротьбі з російською агресією, повномасштабний етап якої розпочався у лютому 2022 року.

Як повідомляють на сайті уряду Норвегії, в 2022 році вона виділила Україні приблизно 10,7 млрд норвезьких крон (близько $1,05 млрд за курсу Центробанку країни) громадянської та військової допомоги. 2023 року Норвегія надала Україні військову підтримку на суму близько 11 млрд норвезьких крон ($1,08 млрд).

В лютому прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере говорив, що посилення військової допомоги Україні відбуватиметься в межах п'ятирічної програми Нансена, загальна сума якої складає 75 млрд. норвезьких крон ($6,84 млрд.), тобто в середньому 15 млрд. норвезьких крон ($1,37 млрд.) щорічно. Але у липні він повідомив, що Норвегія збільшить підтримку України у 2023 році на 2,5 млрд норвезьких крон (228 мільйонів доларів).

Військову допомогу Україні Норвегія переважно надає через фонд IFU, але вона також передає Україні зенітні ракетні комплекси, артилерійські снаряди, радари виявлення ворожої артилерії та інше озброєння зі своїх запасів. Крім того, Норвегія бере участь у навчанні українських військовослужбовців.

У березні 2024 року Норвегія приєдналася до коаліції Франції, Німеччини, Данії та Бельгії з підтримці ППО для України, створеної на 19-му засіданні контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” у Брюсселі 14 лютого. Як відзначили у міноборони ФРН у Х, підписана декларація робить підтримку ППО України більш ефективною та створена для полегшення закупівлі.

Previous post Втрати армії Росії перевищили 461 тисячу військових – командування ЗСУ
Next post Субсидія в Україні може бути оформлена, якщо член сім’ї мешкає в іншому місті