Вірменія звинуватила російських “миротворців” у видачі Азербайджану екс-керівників Нагірного Карабаху

За його словами, колишнього держміністра Нагірного Карабаху Рубена Варданяна викрали, коли він намагався автомобілем доїхати до Вірменії. Нібито “в Азербайджані знали, яким автомобілем він пересувався”, і Варданян був затриманий у Лачинському коридорі, функціонування якого забезпечували тоді російські “миротворці”.

Також Балаян заявив, що екс-президент невизнаної “Карабахської республіки” Бако Саакян та її перший президент Аркадій Гукасян “були буквально передані з бази російського миротворчого контингенту в аеропорту Нагірного Карабаху Азербайджану”.

Посол Вірменії підкреслив, що “влада НКС знаходилася на російській базі в аеропорту”.

Балаян стверджує, що займається звільненням Варданяна і “всіх заручників, які незаконно утримуються в Азербайджані”.

The Moscow Times пише, що після затримання у вересні минулого року прикордонною службою Азербайджану Варданяна етапували в Баку, де він фігурує у справі про “спонсування тероризму” та створення збройних формувань у Карабаху.

Контекст

1991 року Нагірний Карабах за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року. Збройний конфлікт завершився підписанням Бішкецького протоколу про перемир'я та припинення вогню, але періодично між сторонами виникають збройні сутички. Нагірний Карабах на міжнародному рівні визнано частиною Азербайджану.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабаху вибухнув наймасштабніший за останні роки військовий конфлікт, який тривав півтора місяці. Сторони використовували танки, важку артилерію та авіацію. Під час конфлікту, як зазначило Radio Free Europe/Radio Liberty, загинуло приблизно 7 тис. осіб.

У ніч проти 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабаху. Згідно з домовленостями, вздовж лінії зіткнення у Нагірному Карабаху розмістили 1960 російських миротворців. Азербайджан отримав право зайняти три райони – Кельбаджарський, Агдамський та Лачинський.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян говорив, що це рішення було для нього дуже важким, але безальтернативним. Алієв стверджував, що Пашиняна “змусили” підписати документ, “максимально вигідний” для Баку.

Після цього між країнами були нові загострення.

28 вересня 2023 року “влада” невизнаного Нагірного Карабаху оголосила про припинення існування “республіки” з 1 січня 2024 року. Понад 100 тис. карабахських вірмен покинули регіон.

17 квітня 2024 року стало відомо, що Росія та Азербайджан домовилися про виведення з Нагірного Карабаху так званих російських “миротворців”.

Previous post як Росія спонукає чоловіків анексованого Криму воювати проти України
Next post Життя в СРСР ― народ жив бідно, бо гроші вкладались у військову сферу та інші країни