У Латвії вирішили припинити навчати школярів російської мови як другої іноземної

Як перша іноземна в Латвії вивчають англійську мову.

Видання пише, що російська мова, яка викладається як друга іноземна у половині латвійських шкіл, зможуть продовжувати вивчати до закінчення основної школи учні, які обрали російську до 1 вересня 2025 року.

Рішення кабінету міністрів Латвії передбачає, що з 2026/2027 навчального року школи почнуть пропонувати для вивчення як другу іноземну офіційну мову ЄС (їх 24), країн Європейської економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту – російську мову в їх число не входить.

Ті школярі, які не хочуть вивчати російську мову як іноземну, можуть відмовитися від її освоєння вже цього року.

Учні, які розпочнуть навчання у четвертому класі 1 вересня 2025 року, взагалі не вивчатимуть другої іноземної мови у 2025/2026 навчальному році, пише Delfi.

Перехідний період для відмови від російської мови як другої іноземної пояснюється необхідністю підготувати викладачів, яких зараз не вистачає.

Контекст

У березні 2018 року Сейм Латвії ухвалив поправки до закону про освіту, які передбачають поступовий перехід шкіл національних меншин на навчання державною мовою.

За даними Міносвіти Латвії, з 2009-го по 2016 рік частка учнів, які складали випускні іспити латиською мовою, зросла з 60% до 85%.

Previous post Шпигунський скандал у Німеччині — помічник депутата Краха з АДН виявився агентом Китаю
Next post За пошкодження лічильника в Україні загрожує штраф — наскільки великий