ФРН тисне на США, щоб вони передали Україні ще одну систему Patriot – Bloomberg

Зазначається, що кампанія Берліна є частиною його зусиль щодо активізації допомоги Україні у сфері ППО з боку партнерів по НАТО та ЄС.

Як зазначило агентство, цього тижня Німеччина також продовжить тиснути на європейських союзників, включаючи Францію та Італію, щоб оцінити, що вони можуть надати Києву.

Канцлер ФРН Олаф Шольц очолив зусилля щодо передачі Україні більшої кількості Patriot та інших систем ППО на тлі посилення повітряних атак країни-агресора РФ щодо українських енергооб'єктів та інфраструктури країни.

Минулого тижня Шольц повідомив, що Німеччина передасть Україні третю батарею Patriot, і що ще шість батарей можуть незабаром піти з інших країн.

Bloomberg поінформувало, що для ФРН три Patriot складуть чверть їхнього арсеналу, що набагато більше, ніж у США.

Віце-канцлер ФРН Роберт Хабек назвав “надзвичайно великою кількість безпілотників та ракет”, націлених на Україну, тому кошти ППО є найбільш гострою потребою для Києва.

На його думку, “якби американці могли надіслати системи Patriot, це дуже допомогло б”.

Bloomberg нагадала, що Шольц вже не вперше намагається чинити тиск на президента США Джо Байдена. Так, минулого року німецький канцлер поставив передачу танків Leopard 2 Україні у залежність від надання Вашингтоном Києву танків Abrams. Після чого адміністрація США погодилася на їхнє постачання.

Контекст

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів та Німеччини. У грудні про передачу Україні ще один ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН. У квітні 2024 року Міноборони Німеччини оголосило, що негайно передасть Україні додаткову систему Patriot.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, посилення української протиповітряної оборони дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів, заощадить значну кількість ресурсів для партнерів, які б витратили на відновлення України, прикриє українські війська і дозволить їм переламати хід війни проти країни-окупанта. РФ.

У квітні глава Української держави Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ.

Кулеба повідомляв, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot – у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, що охороняє порт або аеродром. Дипломат підкреслив, що йому “важко зрозуміти” опір деяких країн передачі Україні хоча б однією зі своїх систем. При цьому він упевнений, що Україна зрештою отримає більше Patriot, але затримки коштують українцям життя.

19 квітня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення про надання Україні додаткових систем ППО будуть оголошені найближчим часом.

Кулеба повідомив 22 квітня, що Україна веде переговори про передачу їй чотирьох батарей Patriot.

Previous post які шанси остаточного ухвалення допомоги Україні
Next post Війна з Росією: на фронті 60 боєзіткнень — новини на LB.ua