Республіканці спробували затягнути розгляд допомоги Україні та Ізраїлю у Сенаті США, але програли процедурне голосування

Лідер Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл закликав колег підтримати законопроект для “збереження провідної ролі США у світі”.

Проте процедурне голосування під час засідання Сенату було відкладено через скарги республіканців на те, що вони не можуть запропонувати до законопроекту свої правки, зазначає The Guardian.

Так, сенатори-республіканці Ерік Шмітт та Майк Лі звинуватили лідера демократичної більшості Сенату Чака Шумера в тому, що він нібито “протягнув свій варіант законопроекту”, за їх твердженням, “з мінімальними дебатами і без правок”.

Лі також зауважив, що виділення коштів для допомоги Україні є “непопулярним рішенням”.

При цьому сенатор Берні Сандерс виступив проти допомоги Ізраїлю. Він заявив, що не хоче, щоб США виділяли гроші на “військову машину” Ізраїлю.

Чи вніс поправку, яка б могла затягнути розгляд законопроекту, але вона була відхилена більшістю голосів (50 проти 48).

Після відхилення правки Лі сенатори підтримали клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера “про завершення дебатів”, що дає змогу прийняти законодавчий пакет, що включає допомогу Україні, за скороченою процедурою. Його пропозиція набрала 80 голосів за 19 проти.

Посол України у США Оксана Маркарова пояснила у Facebook, що Сенат має 30 годин, але не більше однієї години на кожного сенатора, для обговорення законопроекту, після чого буде проведено остаточне голосування.

“Минулого разу, у лютому, виступи сенаторів тривали всю ніч. І фактично тривалість цієї частини процедури залежатиме від того, як багато сенаторів забажають виступити і скільки часу виступатимуть”, – додала посол.

Контекст

Законопроект HR 8035, що передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд направлять на поповнення американських озброєнь та запасів замість наданих Україні, 20 квітня підтримали 311 конгресменів (210 демократів та 101 республіканець). Президент США Джо Байден закликав Сенат США швидко передати йому на підпис документ, щоб він набув чинності.

Лідер більшості в Сенаті (Демократична партія) Чак Шумер повідомляв, що пакет законопроектів про іноземну допомогу, зокрема Україну, є верхньою палатою Конгресу США. розгляне 23 квітня.

Голова комітету з розвідки Сенату США демократ Марк Уорнер заявив, що пакет допомоги, до якого входитимуть далекобійні ракети ATACMS, можуть направити цього наступного тижня. Наповнення цього пакету Байден та президент України Володимир Зеленський обговорили 22 лютого.

Previous post Радник мера Маріуполя каже,що сили РФ стягують підкріплення до Мар’їнки та Часового Яру
Next post Дмитро Кулеба пояснив, чому МЗС припинило надання консульських послуг чоловікам