НАТО поки що не планує розміщення ядерної зброї в інших країнах у рамках програми Nuclear Sharing – Столтенберг

Столтенберга запитали, чи ведуть у країнах НАТО розмови щодо розширення програми спільного використання ядерної зброї Nuclear Sharing.

“Ні, жодних планів щодо розширення домовленостей НАТО щодо спільного використання ядерної зброї немає, жодних планів щодо розгортання ядерної зброї в інших країнах НАТО немає”, – відповів генсек Альянсу.

Nuclear Sharing – це програма НАТО, яка є частиною політики ядерного стримування Альянсу. Вона дозволяє країнам-членам, які не мають власної ядерної зброї, брати участь у зберіганні та плануванні використання ядерної зброї НАТО. У рамках програми Nuclear Sharing американська ядерна зброя була розміщена у Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах та Туреччині.

Контекст

За даними ЗМІ, США наприкінці 2022 року готувалися до можливого ядерного удару країни-агресора РФ по Україні. На березень 2024 року, як розповіли західні чиновники, небезпека ядерного удару зменшилася.

25 березня 2023 року президент РФ Володимир Путін заявив, що невизнаний глава Білорусі Олександр Лукашенко попросив його розгорнути в країні тактичну ядерну зброю. 22 серпня 2023 року президент Польщі Анджей Дуда повідомляв, що Росія почала перекидати до Білорусі ядерну зброю малої дальності.

У червні тодішній прем'єр Польщі Матеуш Моравецький попросив союзників НАТО розмістити у Польщі ядерну зброю у відповідь на російську в Білорусі. Польща “не хоче сидіти склавши руки, поки Путін нарощує погрози різного роду”, додав політик.

На початку липня Моравецький говорив, що ядерний обмін значно зміцнить безпеку Польщі. “Крапля точить камінь, ми говоритимемо з нашими союзниками”, – наголосив він.

Польща постійно веде переговори щодо розміщення частини ядерної зброї НАТО на своїй території, заявив в опублікованому 22 квітня інтерв'ю Дуда.

Previous post Сенат США пролосував за скорочену процедуру розгляду допомоги Україні
Next post Сирський зустрівся у Києві із литовським військовим керівництвом – новини LB.ua