Столтенберг назвав три причини, чому США вигідно бути надійним союзником у НАТО

Столтенберг зазначив, що очікує, що незалежно від підсумків президентських виборів у США у листопаді, Сполучені Штати залишаться “надійним і відданим союзником, принаймні з трьох причин”.

“В інтересах безпеки США мати НАТО і понад 30 друзів і союзників. Це робить Сполучені Штати сильнішими та безпечнішими”, – підкреслив Столтенберг.

По-друге, продовжив генсек, НАТО має широку двопартійну підтримку в Конгресі США і серед американської громадськості, якщо подивитися на результати опитувань громадської думки.

“І по-третє, критика, яку ми чули зі США, не лише від колишнього президента Дональда Трампа, а й від інших, полягає в тому, що це була критика не на адресу союзників щодо НАТО – це була критика на адресу союзників щодо НАТО , які не витрачають достатньо коштів на Альянс.

За його словами, у 2024 році очікується, що “дві третини, 20 або, можливо, навіть більше, союзників витрачатимуть на оборону 2% ВВП”.

“Я думаю, що європейські союзники знову ж таки не в останню чергу на прикладі Великобританії демонструють США, що ми робимо це разом, а США знають, що з часів Другої світової війни вони ніколи не воювали без союзників. […] З цих причин я впевнений, що так, можуть бути дискусії, можуть бути розбіжності з деяких питань, але в цілому США, Європа та Північна Америка триматимуться разом, у тому числі після виборів у США», – резюмував генсек НАТО.

Контекст

9 грудня 2023 року The New York Times написала, що європейські союзники США побоюються, що у разі другої перемоги на президентських виборах у листопаді 2024 року Дональда Трампа Сполучені Штати можуть вийти з НАТО. Видання нагадало, що раніше, обіймаючи пост президента, Трамп неодноразово погрожував виходом США з Альянсу.

Крім того, перед президентськими виборами 2016 року Трамп заявляв, що не має наміру автоматично продовжувати гарантії безпеки членів НАТО, якщо його оберуть президентом. Він також говорив, що зобов'яже країни-члени НАТО платити за підтримку та захист Вашингтону.

14 грудня 2023 року Конгрес США схвалив закон, який не дозволяє жодному президентові вивести Сполучені Штати з НАТО без схвалення Сенату або закону Конгресу.

Трамп, який бере участь у виборчій кампанії у 2024 році, на мітингу в штаті Південна Кароліна 10 лютого пообіцяв заохочувати країну-агресора Росію атакувати союзників по НАТО, які не сплачують внесків на оборону, зазначивши, що не захищав би цих членів Альянсу.

Столтенберг у відповідь заявив, що це суперечить ст. 5 Вашингтонського договору, що передбачає захист членів блоку у разі нападу на одного з них, та підриває всю безпеку Альянсу, включаючи безпеку США.

Президент США Джо Байден, коментуючи слова Трампа, сказав, що це “соромно, небезпечно, не американською”. Він наголосив, що якщо США беруть на себе зобов'язання, вони їх виконують і назвав НАТО “священним зобов'язанням”.

Previous post У Харкові продавець ТРЦ коригував удари окупантів – новини LB.ua
Next post Українського міністра викрили на заволодінні державною землею