Вночі безпілотники атакували п'ять областей РФ. Під Смоленськом горять два паливно-енергетичні об'єкти

Там стверджують, що збили вісім БПЛА над територіями Курської, Білгородської, Воронезької та Смоленської областей.

Губернатор Липецької області заявив, що дрон ударив по місцевому підприємству. У Telegram він попередив мешканців, що об'єкт обстрілу був “поодиноким”, а погрози атаки житлового масиву не спостерігалося.

“Було прийнято рішення не включати системи оповіщення у місті та провести евакуацію лише на території падіння БПЛА”, – написав чиновник.




У Смоленській області після атаки БПЛА виникли пожежі на “паливно-енергетичних об'єктах на території Смоленського та Ярцевського району, про це написав у Telegram губернатор Василь Анохін. За його словами, у місцях потрапляння виникла пожежа, яку зараз гасять.




“Ранок починається не з кави”, – відео з таким підписом від користувача публікує ASTRA. За даними місцевих мешканців, горить “Смоленський НПЗ” у Ярцевському районі.




Пропагандистське “РІА Новини” підтвердило пожежу на двох паливно-енергетичних об'єктах у Смоленській області.

ASTRA також показала відео очевидців, де, як стверджується, знято пожежу у Воронезькій області після атаки дронів.

“Судячи з кадрів, атакований НПЗ або нафтосховище. Підтверджень справжності відео немає”, – йдеться у повідомленні.




Контекст

Україна атакує об'єкти на території країни-агресора (зокрема, нафтопереробні заводи) із використанням вітчизняних безпілотних систем. З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – НПЗ, нафтобази та газові термінали. Атаки зафіксували у багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ та військова розвідка України.

Через українські атаки з російської нафтопереробки, як зазначило The Moscow Times, в Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням внутрішнього ринку немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на півроку.

Серед останніх атак – удари по Новошахтинську Ростовської області, де розташовано великий НПЗ, 12 квітня. Того ж дня в Білгороді безпілотник врізався в будівлю “Газпрому”, влада РФ приписала удар Україні.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.

Previous post Російська армія втратила понад 800 військових за добу – Генштаб ЗСУ
Next post Танчинець на тлі чуток про роман з піарщицею показав їх нові романтичні фото