Українці за кордоном – чи відправлятимуть нелегалів з Великої Британії до Руанди

Перші літаки полетять до Руанди вже у липні

У Великій Британії Палата лордів затвердила закон, який передбачає депортацію біженців-нелегалів до Руанди. Прем’єр-міністр Ріші Сунак сказав, що перші літаки полетять до Руанди вже за два-три місяці.

Проте українських біженців це немає торкнутись, адже їм було надано чимало можливостей для легального перебування у Великій Британії. Про це пише ВВС.

Ухвалений в обох палатах парламенту законопроєкт набуде чинності після його підписання королем Великобританії Карлом III.

Зазначається, що у такий спосіб британська влада намагається боротися з напливом нелегальної міграції. Адже біженці обирають небезпечний шлях і намагаються переплисти Ла-Манш на човнах, що часто закінчується їхньою загибеллю. Усього з початку цього року до Британії морем дісталися шість тисяч людей.

Ріші Сунак привітав ухвалення “історичного” закону. Він наголосив, що закон “чітко встановлює: якщо ви приїхали сюди [до Великобританії] нелегально, ви не зможете тут залишитися”.

Влада Руанди, яка уклала з Великобританією угоду про релокалізацію мігрантів, заявила, що “задоволена” рішенням британського парламенту. Представниця руандійського уряду Йоланде Маколо вказала, що в Кігалі “з нетерпінням чекають на можливість прийняти” релокантів, висланих владою Лондона.

Проте в Організації Об’єднаних Націй закликали Великобританію “переглянути свій план”, засудивши британське міграційне законодавство, яке з 2022 року “стає дедалі обмежувальним і підриває доступ біженців до захисту”.

Вперше ця ідея з’явилася і була анонсована Борисом Джонсоном, експрем’єр-міністром Великобританії у 2022 році. Тоді він зазначав, що теоретично депортація українських біженців можлива лише, якщо вони перебуватимуть у країну та перетнули її кордон нелегально. Проте громадянам нашої країни було надано чимало можливостей для законного знаходження у Великій Британії, тому сценарій з депортацією малоймовірний.

Раніше “Телеграф” писав, що міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк, у відповідь на міркування щодо введення військ НАТО в Україну, запропонував депортувати українських чоловіків мобілізаційного віку, які після початку вторгнення втекли за кордон.

Previous post Сенат США ухвалив закон, який зобов’язує власника Tiktok продати соцмережу
Next post СБУ вдарила по НПЗ в Смоленській області – новини ЛБ