Велика Британія купує очищену нафту в країн, які закуповують у Росії сиру

Велика Британія продовжує імпортувати рекордні обсяги очищеної нафти з країн, що переробляють російське викопне паливо. Відповідні дані екологічного медіа Desmog навели в The Guardain.

Згідно з цими даними, Британія торік імпортувала очищену нафту з Індії, Китаю і Туреччини на суму 2,2 млрд фунтів стерлінгів. Це таке саме рекордне значення, як і в 2022-му.

Для порівняння, в 2021, до повномасштабного вторгнення Росії до України, Сполучене Королівство купило в цих країн нафти лише на 434,2 млн фунтів стерлінгів.

Після початку повномасштабної війни союзники України обіцяли відмовитися від російських нафту і газу. Британія офіційно заборонила імпорт нафтопродуктів із Росії з 5 грудня 2022. Але через прогалини в законодавстві російська нафта продовжує надходити до Британії. Після переробки в іншій країні нафта з Росії більше не вважається російською, тож не підпадає під заборону.

Неурядова група Global Witness назвала це процесом “відмивання”, який підриває опір України Росії.

Вартість очищеної нафти, яку експортують з Індії до Великої Британії, різко зросла після вторгнення Росії у 2022 році. У 2021 році Велика Британія імпортувала з країни очищеної нафти на суму 402,2 мільйона фунтів стерлінгів. Через рік – на суму 1,82 мільярда фунтів стерлінгів, а в 2023 – на 1,5 мільярда фунтів стерлінгів.

Старша дослідниця Global Witness Лела Стенлі сказала: “Мільйони барелів палива, виготовленого з російської нафти, продовжують надходити до Великобританії. Лише минулого року ця торгівля коштувала Кремлю понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів. Не сумнівайтеся: поки уряд не закриє цю лазівку, Британія допомагає Росії оплачувати війну проти України. Хороша новина? Ми можемо це виправити. Велика Британія повинна діяти зараз, щоб заборонити імпорт палива, виготовленого з російської нафти, і продемонструвати свою щиру підтримку Україні”.

  • Велика Британія – одна із найпотужніших союзниць України. Вона надає значну фінансову та збройну допомогу, а також відстоює інтереси українців у світі. Втім питання закупівель російської нафти у третіх країнах залишається невирішеним.
  • CREA в лютому 2024-го писало, що мільйони барелів палива, виробленого з російської нафти, як і раніше, імпортуються до Великої Британії, попри санкції. Уряд Великої Британії заперечує факт імпорту російської нафти з 2022 року. Представник Даунінг-стріт заявив, що міжнародно визнані “правила походження” визначають, що сира нафта, одного разу перероблена в іншій країні, класифікується для торгівлі як “нафта з країни-переробника”. Індія та Китай, які не ввели санкцій проти Кремля, можуть легально імпортувати російську сиру нафту та переробляти її в нафтопродукти, такі як авіаційне паливо. і дизель. Потім вони експортують цю продукцію до Британії та ЄС.

Previous post Син російського волонтера, який допомагав біженцям, сумнівається, що причиною його смерті в СІЗО став суїцид
Next post Як вода допомагає зберегти молодість та здоров’я