Шольц про передачу Україні ракет TAURUS: Моє рішення не зміниться

Як зазначив Шольц, рішення США не звільняє Європу “від завдання подальшого розширення підтримки України”, щоб вона могла захистити себе від країни-агресора РФ.

Крім того, німецький канцлер закликав європейські країни, які мають на озброєнні ЗРК Patriot, перевірити, чи вони можуть передати їх Україні.

Коли Шольца запитали, чи він готовий передати Києву далекобійні ракети TAURUS, він відповів: “Що стосується системи озброєння, яку ви згадуєте, то моє рішення не зміниться”.

Шольц стверджує, що TAURUS можуть використовуватись відповідально лише за участю німецьких військових і що це риса, яку він не хоче перетинати.

Контекст

Україна неодноразово закликала німецький уряд передати їй далекобійні ракети TAURUS. У Повітряних силах ЗСУ наголошували, що ці ракети змогли б значно посилити оборонні можливості України.

Бундестаг ФРН 22 лютого не підтримав ухвали від опозиції про постачання Україні TAURUS, але того ж дня проголосував за рекомендацію коаліції надати Києву далекобійні ракети.

26 лютого Шольц категорично відкинув можливість поставки Україні далекобійних ракет TAURUS. За його словами, якщо Берлін хоче “мати контроль” над поставленим Києву озброєнням, то це можливо лише за участю німецьких військових. “Для мене про це не може бути й мови”, – заявив Шольц.

За даними німецьких ЗМІ, для ефективного використання TAURUS необхідна спеціальна комп'ютерна система, яка має тільки бундесвер. І у Німеччині побоюються, що, передавши її Україні, “суттєво підірвуть власну обороноздатність”.

Previous post Міноборони США розповіло про озброєння для України
Next post Закон про мобілізацію: що зміниться з 18 травня – новини ЛБ