Шойгу підписав наказ про усунення з посади свого заступника, його активи і рахунки арештовані

Суд у Москві заарештував нерухомість, активи і банківські рахунки заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова, підозрюваного у корупції, повідомило у ніч на 25 квітня російське державне агентство ТАСС із посиланням на правоохоронні органи.

За словами співрозмовника агентства, заарештували активи, зареєстровані на Тимура Іванова і його родичів – дружину, колишніх дружин і п’ятьох дітей, включаючи прийомних. Про вартість заарештованого майна не повідомляють.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу підписав наказ про усунення Тимура Іванова з посади заступника міністра.

Іванов був заарештований судом у Москві вранці 24 квітня. Він перебуває у СІЗО «Лефортово» у кримінальній справі про отримання хабаря в особливо великому розмірі. За версією слідства, чиновник «вступив у злочинну змову з третіми особами». Загалом у справі троє підозрюваних: Тимур Іванов, його друг Сергій Бородін і співвласник «Олімпсітібуду» Олександр Фомін. Його звинувачують у дачі хабаря. Сьогодні Басманний суд Москви відправив його під варту до 23 червня.

«Слідство вважає, що Іванов постійно забезпечував отримання вигідних підрядів, а бізнесмени у свою чергу за ці підряди надавали йому різні послуги, починаючи з будівництва будинку і закінчуючи оплатою необхідних йому різного роду речей. Таким чином, вартість цих послуг – більше ніж один мільярд рублів. Ще проводитиметься експертиза», – сказав співрозмовник ТАСС.

Офіційно кримінальна справа проти Іванова пов’язана з проведенням підрядних і субпідрядних робіт для потреб Міноборони Росії.

Водночас видання «Важные истории» із посиланням на два джерела, близькі до ФСБ, писало, що реальна причина арешту Іванова – підозра в держзраді. «За корупцію його б ніхто затримувати не став. Про це там [у Кремлі] давно всі знали. Путін дав команду після того, як вдалося переконати, що йдеться саме про держзраду», – сказало джерело.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав «будь-які міркування на цю тему» спекуляціями. Адвокат Іванова назвав інформацію про звинувачення свого підзахисного в держзраді неправдивою.

Іванов обіймає посаду заступника міністра оборони з 23 травня 2016 року.

У грудні 2022 року команда опозиційного політика Олексія Навального випустила розслідування про сім’ю Іванова, в якому йшлося про те, що чиновник і його дружина Світлана витратили понад мільйон євро на відпочинок, оренду вілл і яхт, коштовності й одяг, а особисті рахунки дружини чиновника оплачувала фірма, яка займається відновленням окупованого російськими військами Маріуполя.

У травні 2023 року Центр «Досьє» писав, як Іванов наживає особистий капітал, у рази завищуючи кошториси на державні будівельні підряди для Маріуполя.

Previous post Магнітна буря 25 квітня 2024 може бути спричинена п’ятьма сонячними плямами
Next post Суд заарештував митрополита Святогірської лаври без права виходу під заставу – прокуратура