“Життєво важливе портфоліо знаходиться у надійних руках”. ЄБРР призначив нового керуючого директора в Україні

Тюркнер, який зараз обіймає посаду керуючого директора в Туреччині, розпочне виконання нових обов'язків 1 травня. Він замінить на цій посаді Маттео Патроне, який був головою українського офісу банку з жовтня 2018 року, а тепер стане віце-президентом ЄБРР із банківських операцій.

“Україна є пріоритетним інвестиційним напрямом для ЄБРР: з початку російського вторгнення у 2022 році там було розміщено понад €4,1 млрд. Майбутні інвестиції, у військовий період та на відновлення, будуть підтримані збільшенням сплаченого капіталу на €4 млрд, про що акціонери ЄБРР домовилися наприкінці минулого року”, – йдеться у повідомленні банку.

Тюркнер займатиметься розробкою програми ЄБРР для України, яка зосереджена на п'яти інвестиційних темах воєнного часу: підтримка енергетичної безпеки, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека, торгівля та приватний сектор, а також “політичний діалог, який допомагає Україні та Молдові просуватися до членства в ЄС” .

“Це призначення відображає важливість, яку ЄБРР надає своїм відносинам з Україною, що налічують понад три десятиліття і лише посилилися з початку повномасштабної війни. Визначне виконання Тюркнером його попередньої ролі в Туреччині дає нам велику впевненість у тому, що це життєво важливе портфоліо перебуває у надійних”. руках”, – заявив перший віце-президент ЄБРР Юрген Рігтеринк.

Тюркнер – громадянин Німеччини. Він почав працювати в ЄБРР у ​​січні 2009 року на посаді старшого банкіра у групі фінансових установ у Москві. У жовтні 2013 року був підвищений до посади директора з регіонального розвитку та заступника керівника московського офісу, а у квітні 2015 року очолив офіс ЄБРР у ​​Росії. На початку 2017 року Тюркнер перейшов на посаду директора з корпоративних боргів у Лондоні, а у листопаді 2017 року був призначений на посаду керуючого директора у Туреччині.

На цій посаді Тюркнер успішно керував антикризовим реагуванням ЄБРР на девальвацію ліри у 2018 році, зазначається у прес-релізі. Під його керівництвом, незважаючи на макроекономічну нестабільність, діяльність банку у Туреччині значно зросла. Наразі портфель оцінюється у €7,5 млрд, у ньому 246 активних проектів та операційні активи на суму €5,8 млрд. Тільки у 2023 році банк підписав 48 проектів на суму €2,48 млрд.

Контекст

До кінця 2022 року ЄБРР був найбільшим інституційним інвестором в Україні, заявляють у банку. Так, банк восени 2022 року повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії виділив Україні понад €1 млрд і “має намір потроїти цю цифру до кінця 2023 року”.

Повідомлялося зокрема про виділення ЄБРР €150 млн на фінансову стабілізацію “зеленої” енергетики України, €372 млн – на відновлення енергетичної інфраструктури, €200 млн – для відновлення української залізниці, спільно з Єврокомісією – €1 млрд. для розвитку “коридорів солідарності” з України.

У Міністерстві фінансів України відзначалищо серед пріоритетних напрямів співпраці з ЄБРР у ​​2023 році – проект спеціальної капітальної підтримки “Укренерго” (кредит ЄБРР – €150 млн. під державну гарантію), проект фінансування стратегічних резервів газу НАК “Нафтогаз України” (кредит ЄБРР – €200 млн. під державну гарантію) та проект “Аварійне відновлення ПрАТ “Укргідроенерго” (кредит ЄБРР – €200 млн під державну гарантію).

По даними ЄБРР на лютий 2024 року в Україні діє 574 проекти ЄБРР, сукупні інвестиції становлять близько €19,5 млрд, поточний портфель проектів – €5 млрд.

Previous post Суд заарештував митрополита Святогірської лаври без права виходу під заставу – прокуратура
Next post Холодний ядерний синтез у серіалі Fallout – перспективна технологія чи науковий вигадка | новини України