Росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН щодо запобігання перегонам ядерних озброєнь у космосі

Запропонований США та Японією проект резолюції підтримали 13 країн, Китай утримався.

У проекті йшлося про те, що вибух ядерної зброї або застосування будь-якого іншого виду зброї масового знищення в космічному просторі може мати серйозні наслідки для інтересів усіх держав.

У документі також звучав заклик не розробляти ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення, призначені для розміщення на орбіті навколо Землі, встановлення на небесних тілах або розміщення в космічному просторі, а також активно сприяти досягненню мети мирного використання космічного простору та запобігання гонкам ньому.

“Згідно з проектом резолюції, визнаючи, що запобігання гонці озброєнь у космічному просторі усунуло б серйозну загрозу для міжнародного миру та безпеки, Рада Безпеки закликала всі держави, які здійснюють діяльність з дослідження та використання космічного простору, повністю дотримуватися при цьому міжнародного права, включаючи Статут ООН” , – йдеться у повідомленні.

Перед голосуванням Китай та Росія подали поправку до документа. Вони запропонували додати до тексту пункт, у якому містився заклик до всіх країн “назавжди запобігти розміщенню зброї у космічному просторі та застосуванню сили чи загрози силою у космічному просторі”.

Також у цій поправці йшлося про необхідність домагатися якнайшвидшого досягнення відповідних багатосторонніх угод, що юридично зобов'язують.

У результаті поправку Китаю і РФ не було прийнято, оскільки сім із 15 країн проголосували проти неї, а ще одна країна утрималася.

Як повідомляє АР, після голосування представниця США Лінда Томас-Грінфілд зазначила, що президент РФ Володимир Путін заявив, що Москва нібито не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі. У зв'язку з цим вона розкритикувала вето Росії, назвавши його “ганьбою”, яка “збиває з пантелику”.

Контекст

4 лютого голова комітету з розвідки Палати представників США Майк Тернер заявив, що є інформація про “серйозну загрозу національній безпеці” США. Про це повідомило Reuters, не уточнюючи, про яку саме загрозу йдеться. Тернер закликав президента США Джо Байдена “розсекретити всю інформацію” щодо цієї загрози, щоб можна було відкрито обговорювати способи реагування і Конгресу США, і Білому дому, і союзникам.

ABC News, посилаючись на два своїх джерела, повідомило, що йдеться про бажання РФ відправити ядерну зброю до космосу. Співрозмовники телеканалу запевняли, що ставка робиться не на скидання бомби на Землю, а на можливість використовувати ядерну зброю проти супутників.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі 15 лютого сказав, що зброя, яку розробляє РФ для космосу, не несе загрози на даний момент.

Незважаючи на загрозу виникнення російської ядерної зброї в космосі та прогрес Росії в цьому питанні, у найближчому майбутньому РФ ще не буде готова розгорнути такий пристрій. Про це 15 лютого з посиланням на джерела, ознайомлені із матеріалами американської розвідки, писало видання Politico.

20 лютого Вloomberg із посиланням на компетентні джерела повідомив, що США сповістили союзників про те, що Росія може вивести на орбіту ядерну зброю або її імітацію вже цього року.


Previous post ТЦК за кордоном не будуть вручати повістки – речник Міноборони
Next post Klavdia Petrivna з'явилася у новому образі у кліпі Пивоварова “Барабан” і прокоментувала свій дебютний виступ на його сольнику. Відео