Великобританія відправить до Польщі винищувачі Typhoon – Сунак

Між Польщею та Великою Британією існує великий зв'язок, який зміцнює безпеку в ситуації війни в Україні, сказав Сунак. Він нагадав, що Великобританія надасть Україні додаткову допомогу у розмірі £500 млн (понад €580 млн).

Сунак зазначив, що між Польщею та Великобританією “існує великий зв'язок, який створює безпеку в цій ситуації”. Він додав, що Польща витрачає на безпеку найбільше союзників по НАТО.

Зазначається, що під час зустрічі Сунак та Туск говорили, зокрема, про використання заблокованих російських активів, про міграційний тиск на польсько-білоруському кордоні та енергетичну співпрацю.

Контекст

На сайті НАТО повідомляється, що 2006 року міністри оборони країн Альянсу ухвалили рішення про виділення принаймні 2% свого ВВП на оборону, але не всі виконували ці домовленості. Якщо у 2014 році не менше 2% ВВП на оборону виділяли три країни НАТО, то 2022 року їх кількість збільшилася до семи.

У 2022 році, як сказано у звіті НАТО, найбільше на оборону щодо свого ВВП витрачала Греція 3,54%, на другому місці – США (3,46%), третьому – Литва (2,47%). Також не менше 2% на оборону направили Польща, Велика Британія, Естонія та Латвія.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка членів НАТО збільшила свої витрати на оборону. Зокрема, Німеччина вирішила додатково виділити €100 млрд бундесверу (2021 року весь оборонний бюджет країни становив €47 млрд). Крім того, про збільшення видатків на оборону заявила Франція – у найближчі сім років її військовий бюджет має зрости до €413 млрд, повідомила RFI.

Previous post чи отримає Путін місто до 9 травня
Next post Війна в Україні. Ситуація на фронті 25 квітня – новини на LB.ua