Без Росії. ЗМІ анонсували зустріч радників із саміту світу на вихідних у Катарі

Зазначається, що список учасників зустрічі ще не сформовано остаточно.

Країну-агресора Росію не запросили, а чи буде Китай – поки не ясно, повідомили співрозмовники агентства.

Як зазначило Bloomberg, союзники України вважають присутність КНР важливою для успіху саміту. Вони вважають, що Пекін має вплив на Москву.

Поки що Китай брав участь лише в одній зустрічі в Саудівській Аравії в серпні минулого року. КНР та кілька інших країн наполягають на запрошенні РФ до участі у дискусіях, наголосило агентство.

Зустріч посадовців із країн G7 та так званого Глобального Півдня є частиною переговорів, які готують ґрунт для саміту високого рівня, який має відбутися у Швейцарії у червні, резюмувала Bloomberg.

Контекст

Україна у листопаді 2022 року представила свою формулу світу, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Глобальний саміт світу на рівні лідерів країн, на якому обговорять формулу світу, запропоновану Україною, відбудеться на курорті Бюргеншток, за даними ЗМІ, 15-16 червня. За словами глави Української держави Володимира Зеленського, саміт відкритий для всіх країн, які поважають суверенітет та територіальну цілісність України. Там очікують, зокрема, представників Глобального Півдня.

Зеленський неодноразово наголошував, що Україна не розглядає можливості присутності представників країни-агресора Росії на інавгураційному саміті світу у Швейцарії.

Україна запросила взяти участь у Глобальному саміті світу у Швейцарії голову КНР Сі Цзіньпіна, повідомляли в Офісі президента. Після зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцем Сі Цзіньпін заявив, що підтримує проведення мирної конференції щодо врегулювання “української кризи”, але у ній мають взяти участь і Росія, і Україна.

24 квітня Зеленський заявив, що Росія хоче зірвати Глобальний саміт світу. “У неї є конкретний план, як це зробити: як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше”, – наголосив президент.

Previous post Лідер РФ Путін заявив про можливість націоналізації в інтересах національної оборони
Next post На Закарпатті затримали шісьох нелегалів-плавців – новини LB.ua