Іспанія поставить Україні партію ракет для Patriot, але саму батарею не передасть – ЗМІ

За словами джерел в уряді Іспанії, на які посилається El Pais, рішення про передачу “невеликої кількості” ракет було ухвалено після відмови міноборони Іспанії передати Україні батарею, розгорнуту з 2013 року на кордоні Туреччини та Сирії.

За інформацією видання, іспанська армія має три батареї Patriot, кожна з яких складається з пускових установок, радара і станції управління. Ці ЗРК придбано у Німеччини 2004-го та 2014 року.

El Pais уточнює, що одна з цих батарей розташована у місті Адана (Туреччина), її передача та обговорювалася. Дві інші батареї базуються на базі морської піхоти у Валенсії, одна з них використовується для навчання українських та іспанських солдатів використанню цієї системи.

Міноборони Іспанії категорично відмовилося постачати системи Україні, стверджуючи, що вони є єдиними ефективними ЗРК у разі ракетної атаки, що було продемонстровано під час воєн в Україні та Близькому Сході. Крім того, за оцінкою іспанського військового відомства, збройні сили країни “недостатньо укомплектовані” ЗРК, пише El Pais.

Як компенсацію уряд погодився надати партію ракет Patriot, стверджують джерела видання. Вони стверджують, що це буде “дуже обмежена кількість”, оскільки іспанський резерв становить близько 50 таких ракет, а “перехоплювачі дуже дорогі” (кожна ракета коштує понад €1 млн).

The Guardian 24 квітня писало, що Греція та Іспанія розглядають можливість постачання Києву Patriot. У Європі батареї також є на озброєнні Польщі, Румунії, Німеччини та Нідерландів, зазначало Euractiv.

Контекст

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів та Німеччини. У грудні про передачу Україні ще один ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН. У квітні 2024 року Міноборони Німеччини оголосило, що негайно передасть Україні додаткову систему Patriot. Кулеба повідомив 22 квітня, що Україна веде переговори про передачу їй чотирьох батарей Patriot.

В останні тижні Україна закликає союзників допомогти їй з посиленням ППО, зокрема, просить передати їй ЗРК Patriot. Глава Української держави Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібно 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ. 19 квітня Зеленський зазначив, що Україні потрібно щонайменше сім Patriot або подібних ЗРК.

Previous post Річниця аварії на ЧАЕС: спогади і сьогодення
Next post “Добре, що є НАБУ”, – Кацуба вперше прокоментував “справу Пашинського”