Минулого року Байден міг досягти з китайцями компромісів щодо завершення бойових дій в Україні. Але зараз вони вже ні про що з ним домовлятися не будуть

Китай та проблема завершення війни.

З початку війни Китай був союзником РФ. Але не з самого початку він брав активну участь у ній. Зрозуміло, що китайці щиро вірили в “Київ за три дні”, і їхньої прямої допомоги потреби не було. Але після російських поразок у 2022 році ризик того, що Путін може програти став дуже високим, і Китай почав займати публічну активну позицію.

Втім, як на мене, переломним моментом став демарш Пригожина. У цьому сенсі він дуже зіграв на руку Путіну, оскільки показав, наскільки режим Кремля слабкий. Ця ситуація злякала китайців, що вони можуть дуже легко отримати в Росії режим, який піде на поступки Заходу в частині китайських питань. Тому після цього Китай став не лише допомагати заявам і економічно, а в тому числі бере активну участь у розвитку російського ВПК. Наслідки цього ми дуже відчуваємо зараз, коли знищення сотень одиниць російської техніки поки що мало впливає на їх темпи штурмів.

Байден нарешті стурбувався проблемою Китаю. З самого початку американці не хотіли псувати стосунки з китайцями і вважали, що їхня допомога РФ мінімальна. Вони заплющували очі на мільярди китайських доларів за російську дешеву нафту в обхід санкцій, заплющували очі на різні спільні політичні заяви РФ і Китаю, і зараз, коли відкрили, то перед ними постала вісь Москва – Пекін. Для розуміння масштабів, то обсяг торгівлі Росії та Китаю у 2021 році був $140 млрд, а у 2023 – $240 млрд, причому зростання за 2023 рік становило 26%. Однак Байден, девіз якого можна сформулювати “завжди пізно”, і цього разу прокинувся пізно. На тлі американських виборів восени китайці ні про що не домовлятимуться з ним.

Сьогодні Блінкен щось там додатково загрожував Китаю санкціями. Але зрозуміло, що за півроку до виборів домовлятися з тим, хто має великі шанси програти – немає сенсу. Все, що робить Байден, було сенс робити влітку минулого року, коли китайці почали активно допомагати російському ВПК. Причому з огляду на терміни була б можливість досягти з китайцями компромісів щодо завершення бойових дій в Україні та переходу до переговорів. Зараз Байден себе вкотре підставив тим, що на тлі вимог Конгресу уявити план завершення війни – цей план важко уявити без урахування поведінки Китаю.

Источник: Політика Андрусіва / Telegram

Опубліковано з особистого дозволу автора

Блог відбиває виключно думку автора. Редакція не несе відповідальності за зміст та достовірність матеріалів у цьому розділі.

Previous post «Окупанти – не герої». У Дніпрі вимагають знесення пам’ятника командувачу повітряно-десантних військ СРСР Василю Маргелову
Next post Дмитро Кулеба прокоментував виробництво дронів Україною і Латвією – LB.ua