Блінкен зустрівся з Сі Цзіньпіном, висловивши стурбованість втручанням Китаю у вибори в США та підтримкою Пекіном Кремля.

За його словами, США бачать докази спроб Китаю “вплинути і, можливо, втрутитися” у майбутні вибори в США, незважаючи на раніше дану лідером КНР Сі Цзіньпіном обіцянку не робити цього.

Блінкен нагадав, що у листопаді 2023 року на зустрічі з президентом США Джо Байденом у Сан-Франциско китайський лідер гарантував невтручання Пекіна в американський виборчий процес.

“Загалом ми бачимо свідчення спроб вплинути і, можливо, втрутитися… Будь-яка участь Китаю у наших виборах – це те, що ми дуже уважно вивчаємо і що для нас абсолютно неприйнятно, тому я хотів переконатися, що вони ще раз почули це повідомлення “, – сказав Блінкен.

Начальник дипломатичного відомства США зазначив, що висловив Сі Цзіньпіну стурбованість адміністрації Байдена щодо підтримки Китаєм російської оборонно-промислової бази. У разі продовження такої підтримки США ухвалять нові санкції на додаток до тих, що стосуються вже більш ніж 100 китайських юридичних та фізичних осіб.

Блінкен розповів, що порушував це питання з міністром закордонних справ Ван І. Раніше сьогодні Блінкен написав у Х, що провів із ним “глибоку і змістовну зустріч”, яка стосувалася як “розбіжностей”, так і областей, що “являють взаємний інтерес”.




Сі Цзіньпін на брифінгу після зустрічі з головою американської дипломатії заявив, що “Китай та Сполучені Штати мають бути партнерами, а не суперниками”. Його цитує сайт Держдепу.

“Дві країни повинні допомагати одна одній досягати успіху, а не шкодити, шукати точки дотику та долати розбіжності, а не вступати в жорстоку конкуренцію, і підкріплювати слова справами, а не говорити одне, а робити протилежне”, – резюмував глава КНР, додавши, що “планета досить велика, щоб вмістити загальний розвиток та процвітання Китаю та США”.

Контекст

Китай з початку нападу РФ на Україну публічно намагається дотримуватись нейтральної позиції та закликає до переговорів, але в Організації Об'єднаних Націй часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може постачати їй військову техніку.

Останніми місяцями, за даними США, Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків та інші товари. Байден висловлював занепокоєння щодо цього Сі Цзіньпіну у розмові 2 квітня.

Блінкен у розмовах із союзниками висловлював стурбованість характером співпраці Китаю та Росії, зокрема допомогою російського військово-промислового комплексу, повідомили у Держдепі 8 квітня. Він також інформував європейських союзників про масштаби підтримки Росії Китаєм, які “викликають занепокоєння”, і попросив їх вжити заходів проти китайських компаній, які працюють з Москвою, писали Bloomberg і Financial Times.

Previous post Україна отримає від США новий пакет допомоги на 6 млрд доларів – новини LB.ua
Next post Ла Ліга: розклад і результати матчів 33-го туру чемпіонату Іспанії з футболу, турнірна таблиця