ЄС не заборонятиме пряму купівлю зрідженого природного газу у РФ – Bloomberg

За інформацією співрозмовників видання, планується, що портам країн-членів ЄС заборонять імпортувати російські товари, які потім реекспортуються до третіх країн. Проте заборони на закупівлю палива для використання усередині Євросоюзу не буде.

Джерела зазначають, що нові санкції ЄС можуть торкнутися кількох російських ЗПГ-проектів. Зокрема, це “Арктик СПГ-2” та термінали ЗПГ в Усть-Лузі та Мурманській області.

За словами співрозмовників, обговорення ще перебувають на ранній стадії і деякі держави-члени ЄС скептично ставляться до цих ініціатив.

Про пропозицію Польщі та країн Балтії внести до нового пакету санкцій заборону на імпорт ЗПГ, а також алюмінію з РФ із посиланням на польського дипломата 23 січня повідомляло польське агентство PAP.

22 квітня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив, що заборона на постачання російського зрідженого природного газу до Євросоюзу може увійти до 14-го пакету санкцій проти РФ за агресію в Україні.

Останній, 13-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів проти Росії через її агресивну війну в Україні Рада ЄС ухвалила 23 лютого.

Контекст

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну країни Заходу, що розпочалося 24 лютого 2022 року, ввели санкції проти Росії, а також почали масово відмовлятися від російських нафти і газу і шукати їм альтернативу.

У серпні 2022 року Єврокомісія затвердила план економії газу на 15% Це сталося на тлі скорочення постачання російського газу до Європи.

По даними Єврокомісії, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у 2021 році ЄС імпортував 83% свого природного газу, причому близько 50% – з Росії. 2022 року частка російського газу на європейському ринку різко знизилася, у червні 2022 року вона становила близько 20%. У Єврокомісії повідомили, що загалом у 2022 році ЄС імпортував із Росії менше 25% трубопровідного газу та ЗПГ, ще близько 25% – з Норвегії, 11,6% – з Алжиру. Частка ЗПГ у газовому імпорті ЄС у 2022 році становила 25,7%, переважно скраплений газ Євросоюз закуповував у США, Катарі та Нігерії.

У Єврокомісії повідомили, що загалом ЄС планує закуповувати великі обсяги ЗПГ – за рік близько 157 млрд м³ газу після регазифікації, цього достатньо для задоволення близько 40% загального попиту на газ у блоці. Однак поки що доступ до інфраструктури ЗПГ у ЄС нерівномірний. Окрім Німеччини, ЗПГ-термінали, зокрема, є в Іспанії, Франції, Італії, Португалії, Бельгії, Нідерландах, Хорватії, Польщі, Греції та Литві.

Неурядова організація Global Witness повідомила, що імпорт російського зрідженого газу до ЄС від початку війни в Україні виріс на 40%. Згідно з аналізом галузевих даних, країни Європейського союзу зараз купують набагато більше російського ЗПГ, ніж до повномасштабного вторгнення РФ до України.

Previous post Німеччина та Франція планують створити танк нового покоління
Next post Яке сьогодні свято 27 квітня 2024 — що не можна робити в Лазареву суботу, традиції