Безпілотники атакували два НПЗ у Краснодарському краї. Окупанти заявили про знищення понад 60 дронів

За інформацією Кондратьєва, було нібито придушено понад 10 безпілотників у Слов'янському, Сіверському та Кущівському районах краю. Серйозних пошкоджень та постраждалих нібито немає, заявив губернатор.

Чиновник також повідомив, що оперативні служби ліквідують спалах внаслідок падіння БПЛА.




Як повідомляють місцеві жителі, близько 5.00 ранку у передмісті Слов'янська-на-Кубані прогриміли вибухи, після чого у небі з'явилася яскрава заграва. Місцеві розповіли Telegram каналу Shot, що перед цим очевидці чули звук мотора в небі.




У свою чергу, Роман Синяговський, голова Слов'янського району, де розташований нафтопереробний завод “Слов'янськ-ЕКО”, повідомив у Telegram, що на підприємстві внаслідок атаки було пошкоджено ректифікаційну колону, а резервуари з нафтою, на які було дев'ять атак, нібито не постраждали .




Видання Astra з посиланням на місцевих жителів пише, що, крім цього, у Сіверському районі Краснодарського краю атаковано Ільський НПЗ. Після атаки дронів на заводі виникла пожежа, проте її вже майже загасили, стверджують жителі.




У міністерстві оборони країни-окупанта РФ заявили про нібито знищення над територією Краснодарського краю 66 безпілотників, ще два дрони були нібито збиті над тимчасово окупованим Кримським півостровом. Атаку до МО РФ приписали Україні.

Українські військові чи спецслужби на момент публікації новини не коментували інформацію про удари дронами по Краснодарському краю.




Контекст

Україна атакує об'єкти на території країни-агресора Росії (зокрема нафтопереробні заводи) з використанням вітчизняних безпілотних систем. З початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – НПЗ, нафтобази та газові термінали. Атаки зафіксували у багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ та військова розвідка України.

Через атаки, як зазначало The Moscow Times, в Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачанням внутрішнього ринку немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на півроку.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Україна діє “відповідно до найкращих натовських стандартів”, підкреслили в Кабміні. Після цього атаки по російським НПЗ продовжились.

26 березня представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що США не підтримували та не заохочували удари України територією Росії.

Президент України Володимир Зеленський заявив 29 березня, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.

15 квітня агентство Reuters писало, що Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів, які постраждали від українських безпілотників.

Previous post Дрони атакували два НПЗ у Краснодарському краї РФ
Next post Ціни на продукти в Україні можуть зрости — експерти розповіли, що і чому подорожчає