«Підручник ненависті до України». Чого навчають на уроках історії в окупації?

На окуповані території Херсонської області завезли партію російських книг із Рязані, повідомив Центр національного спротиву. За даними підпілля, книги завезли до бібліотек Скадовська, Генічеська та Чаплинки. Більшість книг є псевдоісторичними, а українські книги спалюють або викидають.

Водночас окупанти на Херсонщини повідомили, що у школах з 1 вересня 2025 року планують збільшити кількість уроків історії. Згідно з наказом російського Міносвіти, у 5–8 класах буде по три уроки на тиждень, у дев’ятих класах — по дві години. Окупаційні ЗМІ наводять заяву Артема Лагойського, керівника Асамблеї народів Росії, яка працює на захопленій частині Херсонщини.

За його словами, на окупованих територіях «виросло кілька поколінь з хибним розумінням історії». Тому окупанти запроваджують додаткові навчальні години. У Центрі національного спротиву зауважили, що у нових російських підручниках з історії йдеться вже не про Київську Русь, а лише про «Русь». Тобто це вже не «Історія України», а «Історія Росії». Українське підпілля наголошує, що Росія «краде» історію України та переписує під свою.

Які книги Росія завозить на окуповані території півдня? Що сталося з українськими підручниками, які залишилися в школах на момент окупації? Чому Росія переписує історію, і про що розповідають учням на окупованих територіях?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

Previous post Ціни на продукти в Україні можуть зрости — експерти розповіли, що і чому подорожчає
Next post День літнього сонцестояння 2024 року: коли, традиції — Різне