В Естонії через проблеми з GPS-навігацією не змогли приземлитися літаки з Фінляндії. ЗМІ пов'язують це з діями Росії

Літак, що виконував рейс AY1045, який мав приземлитися до Тарти о 0.40, змушений був повернутися до Фінляндії.

Представник Finnair розповів ERR, що пілоти їх бортів “добре обізнані про перешкоди GPS”, які авіасистеми “швидко виявляють”, і тому використовують для розрахунку положення літака кілька інших способів. Але нібито в Тарту – “одні з небагатьох аеропортів” – для посадки потрібен саме сигнал GPS.

Посадку в іншому естонському аеропорту, Таллінні, не вдалося здійснити тому, що рейс був нічним, зазначають журналісти.

У ERR наголошують, що те, що відбувається, пов'язане з перешкодами GPS “з боку Росії”.

Фінське видання Yle повідомило 27 квітня, що назад у Гельсінкі через перешкоди GPS повернулися два борти, що летіли в Тарту, другий – у ніч проти 27 квітня.

Денні рейси у п'ятницю пройшли у звичайному режимі, йдеться у матеріалі. Його автори зазначили, що у Тарту літаки Finnair почали літати з кінця березня.

Контекст

7 червня 2023 року агентство Bloomberg повідомило з посиланням на відомства Естонії та Фінляндії, що в районі Балтійського моря виникли збої у роботі GPS і це може бути пов'язане з діями Росії. За даними агентства захисту прав споживачів Естонії, Росія, мабуть, глушить сигнали з Ленінградської області РФ. Цей російський регіон межує з Естонією. Естонське відомство наголосило, що наземні сигнали працюють, а “повітряний рух постраждав”. У міністерстві оборони Естонії вважали, що РФ може придушувати сигнали GPS для забезпечення захисту важливих об'єктів на території своєї країни.

Про збільшення кількості випадків глушення супутникових сигналів у Східній Європі, що, ймовірно, пов'язано з РФ, повідомляв наприкінці січня 2024 року командувач сил оборони Естонії Мартін Херем, писало агентство Bloomberg.

Previous post В Україні перетворили літак Skyranger Nynja на БПЛА – чи вдається бити по російським об’єктам
Next post Лубінець: МФЧХ перетворилася на адвоката російських злочинців