Більшість словаків хочуть перемоги Росії – опитування

Більшість словаків хочуть перемоги Росії – опитування

Більшість словаків хочуть бачити перемогу РФ

Значна частина проросійських мешканців Словаччини – прихильники партії SMER-SD екс-прем’єр-міністра Роберта Фіцо. Ще соціологи виявили, що люди із вищою освітою бажають перемогти Україні, тоді як менш освічені – за перемогу Росії.


 

Більшість жителів Словаччини у війні, яку розв’язала РФ, обирають перемогу Росії, а не України. Про це свідчать дані опитування, яке у липні цього року провели дослідники MNFORCE, Seesame та Словацької академії наук, повідомило у середу, 14 вересня, видання Denník N.


 


Учасники опитування відповідали на запитання, яким є їхнє бачення ймовірного закінчення війни в Україні. Опитувані мали зробити вибір за 10-бальною шкалою, де 1 означало бажання побачити беззаперечну перемогу Росії, а 10 – побажання переконливої ​​перемоги Україні.


 


Більш як половина опитаних сказали, що схильні думати, що перемога буде за Росією. Водночас п’ята частина опитаних хочуть, щоб перемога Росії була беззаперечною.


 


Приблизно третина населення бажає перемоги Україні, і близько п’ятої частини опитаних говорять, що їхнє бажання бачити перемогу України є непохитним.


 


Крім того, майже 18% словаків було складно відповісти на запитання.


 


Чітке розмежування між опитаними є помітним за партійною прихильністю. На бік Росії стала переважна більшість виборців SMER-SD колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо.


 


Фіцо – явний противник антиросійських санкцій і навіть відзначив річницю словацького національного повстання з російським послом.


 


Водночас перемоги Україні бажають виборці руху Звичайні люди і незалежні особистості Ігоря Матовича, позапарламентської партії Прогресивна Словаччина й партії Свобода і солідарність Ріхарда Сулика.


 


Щодо географічної складової, то перемоги Україні бажає більшість населення тільки у Братиславі.


 


Водночас перемоги Україні бажають люди з вищою освітою, тоді як люди низького фаху відзначають, що вітатимуть перемогу Росії.


 


“Дивують тридцятирічні, адже вони є найбільш проросійськими серед усіх вікових категорій. Інтуїтивним поясненням цього може бути тільки те, що це покоління, якому не судилося пізнати досвід окупації Чехословаччини, яка відбулася у 1968 році”, – зазначає видання.


 


Опитування, проведене влітку 2021 року, показало, що 55% словаків прихильно сприймають президента Росії Путіна. Краще до Путіна серед країн Центральної та Східної Європи ставляться тільки болгари (75%). Наразі підтримка Путіна у Словаччині є найбільшою у Центральній Європі.


 


У лютому 2022 року, до вторгнення, у тому, що на українському кордоні напружена ситуація, 44% людей звинувачували НАТО та США, тоді як Росію звинувачувало тільки 33%.


 


 

Previous post Вчені навчили робота сміятися – Korrespondent.net
Next post Чи є вчителі з Росії на окупованій частині півдня?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *