ЗМІ ФРН знайшли спосіб передати ЗСУ танки Leopard 2

ЗМІ ФРН знайшли спосіб передати ЗСУ танки Leopard 2

Фото: Getty Images

Німеччина відмовляється постачати Україні танки

У світі налічується понад дві тисячі одиниць цих танків у різних модифікаціях у 12 країнах.


 

Німеччина з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну під різними приводами відмовляє Києву в танках Leopard 2, які той просить. Берлін міг би розділити вантаж забезпечення України бронетехнікою, створивши з 12 партнерами відповідний танковий Консорціум, пише Дзеркало тижня з посиланням на німецький Zeit.


 


“Уряд Німеччини має взяти на себе ініціативу і разом із європейськими партнерами створити Консорціум для підтримки України. Чим більше держав, які використовують ці танки, приєднаються до неї, тим менше їх передача вдарить по обороноздатності цих країн”, – йдеться у статті.


 


Аналітики Європейської ради з міжнародних відносин (ECRR) Густав Грессель, Рафаель Лосс та Яна Пульєрін нагадують, що успіхи контрнаступу Збройних сил України посилюють потреби у нових важких озброєннях. А деокупація населених пунктів залежить від постачання західної зброї.


 


Танки Leopard 2 крім Німеччини використовують ще дванадцять європейських армій. У світі налічується понад дві тисячі одиниць цих танків у різних модифікаціях. Не всі вони на ходу, але щоб сформувати боєготову танкову бригаду ЗСУ, достатньо 90 машин.


 


Вивільнити додаткові одиниці техніки можна буде за рахунок скоординованого поповнення наявних запасів та спільного ремонту резервної техніки.


 


“Європейський фонд миру ЄС (EPF) міг би відшкодувати країнам-учасницям вартість переданих танків і, так, профінансувати їхню заміну на більш сучасні варіанти”, – пропонують автори матеріалу.


 


 


Політологи закликають ЄС підтримати розвиток потужностей технічного обслуговування та постачання у безпосередній близькості від України, а також навчання українських танкових та ремонтних бригад.


 


Ініціатива щодо створення Консорціуму знайде відгук у США та партнерів по НАТО, переконані експерти. Постачання зброї та техніки Україні підтримує генсек НАТО Єнс Столтенберг, а Сполучені Штати готуються до довгострокової підтримки воюючої країни та бачать у Німеччині свого ключового союзника в Європі.


 


“Ініціатива Німеччини дозволила б повернути довіру, втрачену за останні кілька місяців, і забезпечила б реальний внесок у безпеку Європи та право України самій обирати своє майбутнє. Вирішальний внесок у це можуть зробити європейські танки Leopard”, – наголошують автори.


 


Колишній командувач військ США в Європі генерал Бен Ходжес позитивно оцінює німецьку ініціативу. “Європейський танковий консорціум Leopard – це реальне інноваційне рішення”, – написав Ходжес у Twitter.


 

Раніше міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс після новин про сотні могил у звільненому ЗСУ Ізюмі під Харківщиною заявив, що Україна потребує танків.


 


 


 


 

Previous post У Вірменії мітингували за вихід із ОДКБ
Next post «Комусь здається, що після низки перемог маємо певне затишшя, але це – підготовка» – Зеленський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *