Боррель звинуватив Путіна у брехні щодо експорту зерна з України

Боррель звинуватив Путіна у брехні щодо експорту зерна з України

Високий представник ЄС Жозеп Боррель

Інформація про “експортування української пшениці не за призначенням” – це пропаганда РФ, зазначив чиновник.


 


Президент РФ Володимир Путін поширює неправдиву інформацію про те, що українське зерно нібито експортують не за призначенням. Про це у вівторок, 20 вересня, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Нью-Йорку під час прес-конференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка традиційно відбувається перед початком ГА ООН.


 


“Ми повинні продовжувати боротися проти російської пропаганди та її хибних наративів. Хочу навести деякі факти. Зернова угода ООН та наші зусилля щодо впровадження “ліній солідарності” вже дозволили знизити ціни на продовольство по всьому світу. Більшість українського зернового експорту була спрямована в країни, які цього потребують. Подивіться на дані, статистику. Дві третини українського експорту доставлені до Африки, Близького Сходу та Азії. Тому це неправда, що сказав Путін, що зерно, експортоване з України, не потрапило до людей, які його потребують”, – підкреслив він.


 


Європейський чиновник також зазначив, що цієї ситуації не було б взагалі, якби Росія не блокувала український експорт продовольства та не здійснювала бомбардування сільськогосподарської інфраструктури України.


 


За його словами, ЄС уже виділив суму в 7,7 мільярда євро до 2024 року для негайних потреб у вирішенні питання світового голоду. Обсяги цієї допомоги набагато перевищують усе, що намагається робити або обіцяє цим країнам Росія.


 


“Рішення повинні прийматися в негайній реальності, вже в наступні дні та місяці. У деяких країнах, і Сомалі є наочним прикладом, ООН має оголосити надзвичайний стан… Ніхто, крім ООН та ЄС, не зробив більше для боротьби з цією великою проблемою” , – зазначив Боррель.


 


Також він наголосив, що причин проблем із продовольством у світі лише дві: кліматичні зміни та російська блокада українських портів.


 


 


 


 


 

Previous post російський правозахисник про вербування ув’язнених на війну проти України
Next post Позитив та Настя Балог випустили спільну пісню про біженців Додому

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *