Путін погрожує ядерною зброєю. Чи застосує він її

Оголошуючи мобілізацію в Росії, Путін пообіцяв завдати ядерного удару. Експерти припускають такий варіант розвитку подій.


Російський правитель Володимир Путін оголосив у Росії мобілізацію “для захисту територіальної цілісності”. У своїй промові він також заявив, що Україна нібито претендує на ядерну зброю, а представники провідних країн НАТО говорять про “припустимість застосування проти Росії зброї масової поразки, ядерної зброї”. У відповідь Путін нагадав, що РФ “також має у своєму розпорядженні різні засоби поразки”, і пообіцяв використовувати ядерну зброю для захисту Росії. Кореспондент.net розповідає, що це означає.


 


“Це не блеф!”. Путін обіцяє вдарити ядерною зброєю


Зав’язавши у війні проти України та оголосивши першу з 1941 року мобілізацію, Володимир Путін знову погрожує ядерною зброєю, яку перевів у стан підвищеної боєздатності ще в перші дні повномасштабного вторгнення.


Російські офіційні особи неодноразово говорили, що, згідно з військовою доктриною РФ, Москва може застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування такої зброї проти неї або її союзників, а також у разі агресії із застосуванням звичайної зброї, “коли під загрозу поставлене саме існування держави”.


А спікер Кремля Дмитро Пєсков говорив, що Росія не збирається застосовувати ядерну зброю в Україні за будь-якого розвитку подій.


Тепер Путін каже, що “західні еліти ведуть агресивну політику”, “з усіх сил намагаються зберегти своє панування”, “пригнічують будь-які самостійні центри розвитку, щоб грубо нав’язувати іншим країнам і народам свою волю, насаджувати свої псевдоцінності”.


“У своїй агресивній антиросійській політиці Захід перейшов будь-яку межу. Ми постійно чуємо погрози на адресу нашої країни, нашого народу”, – сказав він, зазначивши, що країни НАТО обговорюють постачання Україні далекобійних наступальних озброєнь, які дозволять завдавати ударів по Криму та іншим регіонам, а крім того, “у хід пішов і ядерний шантаж”.


“Йдеться не тільки про заохочення Заходу, що заохочуються Заходом Запорізької атомної електростанції, що загрожує атомною катастрофою, а й про висловлювання деяких високопоставлених представників провідних держав НАТО про можливість і допустимість застосування проти Росії зброї масової поразки, ядерної зброї”, – заявив російський правитель.


“Тим, ​​хто дозволяє собі такі заяви щодо Росії, хочу нагадати, що наша країна також має у своєму розпорядженні різні засоби поразки, а за окремими компонентами і більш сучасними, ніж країни НАТО”, – сказав Путін, додавши, що готовий “використовувати всі наявні кошти. для захисту територіальної цілісності РФ.


“Це не блеф!”, – наголосив Путін. “А ті, хто намагається шантажувати нас ядерною зброєю, повинні знати, що троянда вітрів може розвернутися і в їхній бік”, – додав він.


 


Як США оцінили ядерні погрози Путіна


У США серйозно ставляться до слів Путіна щодо можливого застосування ядерної зброї, заявив на брифінгу в середу офіційний представник Ради нацбезпеки Джон Кірбі.


“Це не схоже на те, як він говорив у минулі сім місяців”, – пояснив він, додавши, що Вашингтон стежить за російськими стратегічними силами і готовий відреагувати, якщо буде потрібно. “Поки що ми не бачимо ознак того, що це потрібно”, – заявив Кірбі.


Пізніше на виступі Генасамблеї ООН виступив президент США Джо Байден зі словами про ядерний шантаж Путіна та його війну проти України.


“Постійний член Ради безпеки ООН вторгнувся у свою сусідню країну, намагаючись стерти суверенну державу з карти. Росія безсоромно порушила основи статуту ООН. Путін знову погрожував Європі ядерною зброєю. І тепер Росія набирає ще більшу кількість солдатів, Росія намагається організувати фейковий референдум. І це є безпосереднім порушенням статуту ООН”, – сказав він.


Також Байден спростував тезу Кремля, якою Путін виправдовує повномасштабне вторгнення в Україну, про нібито загрозу для Росії.


“Ніхто Росії не погрожував, і ніхто, окрім Росії, не шукав цього конфлікту. Ми попереджали, що цей конфлікт буде. Ми намагалися уникнути, але він сам висловився так, щоб не було жодних сумнівів. Путін заявив, що Україна була створена Росією”. І ніколи, цитую, не мала реальної держави… Десятки шкіл, лікарень, центрів культури та музеїв знищено.Ми бачили і страшніші злочини – масові поховання, тіла, на яких були сліди катувань.Мета цієї війни – знищити Українську державу, знищити права українців на окремий народ”, – наголосив американський лідер.


США хочуть закінчити цю війну на справедливих умовах, додав Байден: “Отже, кожен із нас зобов’язується чітко і ясно заявити: Україна має ті права, які має кожна суверенна країна. Ми будемо солідарні з Україною, ми проти агресії Росії – точка”.


Що відбувається в Росії після оголошення мобілізації


Напередодні Байден заявив, що застосування Росією тактичної ядерної чи хімічної зброї на території України матиме наслідки для неї.


“Наслідки будуть. Вони стануть більшими ізгоями у світі, ніж будь-коли були. І залежно від масштабів того, що вони роблять, ми визначимо, якою буде відповідь”, – сказав глава Білого дому.


На застосування Росією ядерної зброї в Україні США дадуть відповідь “нищівним ударом” відплати по російських військових базах або Чорноморському флоту РФ, заявив 21 вересня колишній командувач американськими військами в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес, який зараз вважається головним військовим експертом.


“Він [Путін] знає, що США доведеться відповісти, якщо Росія застосує ядерну зброю. Відповідь США може бути не ядерною, але може, наприклад, знищити Чорноморський флот або російські бази в Криму. Тому я думаю, що президент Путін та його оточення не захочуть безпосередньо втягувати США у конфлікт”, – цитує його британська газета Mail Online.


 


Путіна попередили про наслідки застосування ядерної зброї


Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав ядерну риторику Путіна небезпечною та безрозсудною. В інтерв’ю Reuters він заявив, що організація зробить усе можливе, щоб донести до Москви серйозність подібних заяв.


Йдеться Путіна про мобілізацію з ядерними загрозами Столтенберг назвав ескалацією, але не несподіванкою. “Ми зберігатимемо спокій і продовжуватимемо надавати підтримку Україні”, – зазначив він.


За словами генсека альянсу, поки жодних змін у готовності ядерних сил Росії не спостерігаються, у НАТО стежать за ситуацією.


Альянс подбає, щоб уряд Росії розумів, як НАТО має намір реагувати, запевнив Столтенберг. Дії альянсу залежать від того, за яких умов чи озброєння Росія застосує, ключова мета НАТО – не допустити використання ядерної зброї.


“Саме тому ми так ясно говорили у наших повідомленнях із Росією про безпрецедентні наслідки”, – зазначив він.


Путін переоцінив свої сили, починаючи війну в Україні, і його останні заяви є явним свідченням цього, вважає генсек НАТО. За його словами, відправка на фронт ще сотень тисяч людей посилить не лише конфлікт, а й становище російської армії. Російські війська погано екіпіровані, у цій системі відсутні належне командування та контроль, сказав Столтенберг.


Він вважає, що єдиним способом, що залишається, припинити бойові дії – довести Путіну, що Росія “не переможе на полі бою”. Генсек альянсу додав: “Коли він зрозуміє це, він має сісти та обговорити розумну угоду з Україною”.


 


Експерти допускають ядерний удар по Україні


За Росією серед західного істеблішменту давно закріпилося прізвисько “гопник із ядерною кийком”. Після того, як на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну стало зрозуміло, що російська армія – ніяка не друга армія світу – на Заході почали говорити про можливість застосування Москвою ядерної зброї.


Більшість експертів сходяться на тому, що Росія не застосує ядерної зброї. Ті, хто припускає такий варіант, кажуть, що Кремль може вдарити по Україні тактичною ядерною зброєю. Інші вважають, що завдавати ядерного удару по Україні немає сенсу і Москва відразу битиме по західних країнах, про що в РФ самі неодноразово говорили.


Асоційований старший науковий співробітник Стокгольмського інституту вивчення проблем світу (SIPRI) Петро Топичканов у коментарі до Голоса Америки зазначив, що не бачить жодних причин для використання Росією ядерної зброї в Україні. За оцінкою експерта, це не співвідноситься ні з російською ядерною доктриною, ні з характером бойових дій в Україні.


“Але оскільки збройне протистояння продовжується, то, звичайно ж, рівень непередбачуваності того, як може піти далі розвиток подій, залишається високим. І це не те, щоб відкриває ворота для втілення в життя ядерних сценаріїв, проте створює більш сприятливі умови для їх реалізації”, – уточнив експерт.


Топичканов не зміг сказати, чи надає ядерний чинник серйозний вплив на стриманість Заходу щодо поставок найефективніших і передових озброєнь Україні.


“Ми бачимо, що західні країни поступово збільшують номенклатуру озброєнь, що поставляються Києву. Якщо спочатку відчувалися побоювання щодо того, що Кремль може дуже жорстко відреагувати на подібні кроки, то тепер це неочевидно”, – зазначив він.


Професор із університету бундесверу в Мюнхені Карло Масала вважає, що теоретична можливість застосування ядерної зброї існує. “Але зараз я вважаю це надзвичайно малоймовірним”, – сказав він DW у вівторок.


Масалу наводить суто стратегічні причини, що перешкоджають застосуванню такої зброї на полі бою.


“Де, власне, Путін міг би завдати удару, – ставить професор риторичне питання. – По Києву, щоб українці здалися? Вони цього не зроблять, що швидше за все тепер уже й Путін розуміє”. Бити по лінії фронту теж безглуздо: “Тут йому довелося б ризикувати поразкою своїх людей”.


Професор Петер Нойман із дослідницького університету Londoner King’s College також виключає ядерну опцію Путіна. Але з інших причин – через можливу реакцію Заходу і насамперед США.


“Путін розуміє, що США в такому разі негайно активно втрутиться в перебіг військових дій, – пояснює німецький експерт. – Це стало б кінцем Путіна, і він це знає”.


Але також багатьма іншими експертами передбачається, що у разі анексії українських територій Росія може застосувати ядерну зброю проти України.


Професор міжнародних відносин Інсбруцького університету, експерт із Росії Герхард Манготт припускає, що Путін здатний застосувати таку зброю, якщо російська армія буде змушена й надалі відступати. Для початку Путін може дати своєрідний попереджувальний ядерний постріл, наприклад, підірвати заряд над акваторією Чорного моря, а якщо не подіє, то й безпосередньо проти ЗСУ, сказав він DW.


Схожої точки зору дотримується британський генерал у відставці Річард Берронс. “Якщо наступного року намічається перемога України у війні, а Росія опиниться перед поразкою, яка ставить під загрозу її безпеку, то, згідно з російською військовою доктриною, має застосовуватися тактична ядерна зброя”, – сказав він.


Деякі експерти, у тому числі українські, вважають, що Путін може використовувати ядерну зброю у разі наближення перспективи відвоювання Криму Україною. Про це докладно у матеріалі ЗСУ зайдуть до Криму до кінця року.


Німецький військовий експерт із European Council on Foreign Relations Густав Грессель, як і Манготт, припускає можливість застосування ядерної зброї Росією у разі безпосередньої загрози Криму.


“А ще – якщо російська армія почне панічну втечу на всіх фронтах в Україні, і солдати, які тікають назад до Росії, стануть для Путіна внутрішньополітичним ризиком”, – сказав експерт.


Ще навесні американський Інститут вивчення війни у ​​доповіді писав, що Кремль прямо та відкрито загрожуватиме ядерною зброєю у разі анексії Херсонської області та інших окупованих територій півдня України.


На думку американських експертів, Кремль може заявити, що доктрина РФ про те, що ядерну зброю можна застосувати для захисту своїх територій, поширюється і на ці території.


Ймовірно, Путін вважає, що загроза ядерного удару може зупинити стримування Росії, додали експерти. І до певної миті ядерний шантаж стримував західних союзників. Але з кожним днем ​​Збройні сили України отримують все більше зброї, і вона – потужніша і далекобійніша. Ймовірно, ядерна палиця – вже не козир Путіна.

Previous post Після указу про мобілізацію в Росії влаштували акції з плакатами «Нет войне». Близько 1000 затриманих
Next post «Путін програв одразу дві війни». Навіщо Кремль прискорює проведення так званих референдумів в окупації?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *