Росія звільнила іноземців, які перебували в полоні на окупованій території Донбасу – Reuters

Влада Росії звільнила десятьох полонених іноземців, щодо частини з яких уже винесли так звані вироки у псевдосудах угруповання «ДНР», а частину – планували засудити на окупованій частині Донецької області за участь у бойових діях на боці України, повідомляє агенція Reuters.

За даними агентства, йдеться про п’ятьох громадян Великобританії, двох громадян США, а також громадян Швеції, Хорватії та Марокко.

У твітері прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс підтвердила, що йдеться про звільнення п’ятьох британців, «яких утримували підтримувані Росією найманці на сході України».

Імена звільнених не називаються, відомо лише, що серед них точно є британець Ейден Еслін, якого засудило угруповання «ДНР» до страти, і американці Александр Друке та Енді Г’юн.

Reuters зазначає, що звільнення захоплених у полон стало можливим завдяки посередництву наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бен Салмана. Усі колишні полонені вже переправлені на територію арабського королівства.

Читайте також: У Росії нагородили адвокатів військовополонених, засуджених «ДНР» до страти

На початку червня так званий «суд» угруповання «ДНР» засудив до страти британців Ейдена Ейсліна і Шона Піннера, а також марокканця Саадуна Брагіма. Їх визнали винними у «найманстві» та «спробі збройного захоплення влади». Засуджені, згідно з ухвалою, мали бути розстріляні.

Україна і світова спільнота засудили «вирок» іноземним бійцям ЗСУ, закликавши Росію і підконтрольні їй сили «поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права і захист, надані військовополоненим».

Усі троє жили в Україні і служили у ЗСУ за контрактом задовго до початку повномасштабної війни. Вони офіційно є військовослужбовцями, що, згідно з міжнародним правом, не повинно дозволяти вважати їх найманцями.

Previous post «Ми все разом пройдемо». Кримська справа Нарімана Джеляла та братів Ахтемових очима їхніх дружин
Next post Міністри ЄС проведуть екстрену зустріч через мобілізацію в Росії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *