Що Європа робитиме з російськими ухилянтами

Чехія не видаватиме гуманітарні візи громадянам Росії, які намагаються виїхати зі своєї країни, щоб не потрапити під мобілізацію.


 


Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію в Росії – росіяни кинулися з країни, розкупили квитки на прямі закордонні рейси та створили пробки на в’їзді до країн, до яких їх ще пускають. Ось тільки ніде, котрі біжать від російської мобілізації, громадянам країни-агресора особливо не раді.


 


Чехія


 


Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський у четвер заявив, що його країна не видаватиме гуманітарні візи громадянам Росії, які намагаються виїхати зі своєї країни, щоб не потрапити під мобілізацію.


 


“Я розумію, що росіяни тікають від того, що викликали відчайдушні рішення Путіна. Але ті, хто тікає з країни через те, що не хоче виконувати обов’язок, запроваджений його власною державою, не відповідає умовам отримання гуманітарної візи”, – пояснив голова. чеського МЗС.


 


Латвія


 


Глава МЗС Латвії заявив, що його країна не видаватиме гуманітарні візи росіянам, які захочуть виїхати з країни, щоб уникнути оголошеної мобілізації.


 


В умовах, коли деякі громадяни Росії, які підлягають військовому призову, можуть тікати з країни, Латвія не лише посилила правила продовження тимчасового посвідки на проживання росіянами, а й фактично виключила можливість отримання росіянами довгострокових віз у зв’язку з працевлаштуванням у Латвії чи іншій країні-учасниці. Організації економічного співробітництва та розвитку.


 


Литва


 


Литовський прем’єр-міністр Інгріда Шимоніте заявила, що Литва та інші країни не зобов’язані рятувати громадян Росії від мобілізації, і було б недоцільно приймати гуманітарні міркування росіян, які нещодавно підтримували війну.


 


“Війна розпочалася у 2014 році, а це вторгнення розпочалося 24 лютого. Люди мали достатньо часу, щоб вирішити, яку позицію вони займають у цій війні.


 


Я б не зрозуміла такої ситуації, коли ми пускаємо людей до Литви з гуманітарних міркувань тільки тому, що війна для них була ок, коли ти бачиш її по телевізору, сидячи на дивані, а стала не ок, коли твій уряд і твій Шойгу запросили тебе вступити до армії та запропонували взяти участь у цій війні своїм фізичним тілом”, – сказала прем’єр-міністр Литви.


 


На думку Шимоніте, кожну людину потрібно оцінювати за її заслугами, ризиками, з якими вона стикається, і її позиції – і було б добре, якби вона була послідовною. Шимоніті заявила, що ні Литва, ні якась інша країна не повинна рятувати від мобілізації всіх російських громадян.


 


Фінляндія


 


Більшість жителів Фінляндії, 85%, хочуть припинити видачу туристичних віз росіянам доти, доки не закінчиться агресивна війна Росії в Україні.


 


Крім того, 80% опитаних вважають, що Фінляндія має заборонити росіянам в’їжджати до Фінляндії на підставі вже виданих туристичних віз чи віз, виданих іншою країною Шенгенської угоди.


 


Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто в середу оголосив, що уряд країни розробить рішення щодо обмеження в’їзду туристів із Росії.


 


“Ми сьогодні вирішили розпочати підготовку національного рішення щодо того, як ми можемо обмежити туристичний потік або повністю запобігти його, і це національне рішення може передбачати нове законодавство, яке буде ухвалено дуже швидко, або тлумачення чинного законодавства”, – пояснив глава фінського МЗС.


 


Розробкою нового рішення займається зовнішньополітичне відомство Фінляндії, а прийматиме його парламент, додав Хаавісто. “Фінляндія не хоче бути транзитною країною навіть для шенгенських віз, які видають інші країни, і тепер ми хочемо поставити цей потік під контроль”, – наголосив він.


 


Тільки Німеччина


 


Міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що країна готова приймати дезертирів із російської армії, яким “загрожують суворі репресії”.


 


Будь-хто, хто виступає проти російського режиму і тому перебуває “у великій небезпеці”, може подати заяву на притулок через політичні переслідування, зазначила вона.


 


Після того, як Кремль оголосив про заклик 300 000 резервістів, багато чоловіків намагалися втекти з Росії в середу. Після цього партнери з коаліції, соціал-демократи та Зелені закликали приймати російських дезертирів.


 


Федеральний міністр юстиції Марко Бушманн сказав: “Кожен, хто ненавидить шлях Путіна та любить ліберальну демократію, дуже вітається у Німеччині”.


 


 

Previous post Радіо Свобода отримало нагороду за висвітлення повномасштабного вторгнення Росії
Next post Росія «грає в «голодні ігри» зі світом» – Кулеба закликає змусити Москву продовжити зернову угоду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *