Путінська мобілізація може стати кінцем його режиму?

Оголосивши мобілізацію, Путін зробив великий крок до розриву з тими росіянами, на лояльність яких усі останні роки спиралася його влада, вважає російський політолог Федір Крашенінніков.


Звільнення українськимы військами раніше окупованих Росією районів Харківської області створило настільки серйозну загрозу всьому російському фронту, що Путіну довелося терміново оголосити мобілізацію. Причина наростаючих військових проблем Путіна відома: не вистачає солдатів, того самого “гарматного м’яса”. Якщо він терміново не зміцнить свою армію десятками тисяч новобранців, фронт звалиться під ударами ЗСУ та “СВО” закінчиться втратою контролю навіть на тих територіях, які президент РФ давно вже вважає своїми: над Донецьком, Луганськом і навіть Кримом. Така військова катастрофа може стати кінцем путінського режиму: жодна пропаганда не зможе ні пояснити, ні виправдати той факт, що Росія явно програла війну.


 


Широко розпіарені поїздки вербувальників по в’язницях – зворотний бік провалу вербування громадян Росії. І цей провал свідчить передусім про те, що про масову активну підтримку дій влади чи повну довіру пропаганді зараз не може бути й мови, інакше з перших днів війни у ​​військкоматів стояли б черги охочих піти на фронт, вважає російський політолог Федір Крашенинников.


 


Війна – у кожний будинок


 


За ці місяці багато разів звучало питання, чому в Росії нікого не турбує загибель тисяч солдатів на війні в Україні. Часто згадували Чеченську війну та активність солдатських матерів тоді й питали, чому її немає зараз. Відповідь проста: поки на фронті воювали і гинули ті, хто пішов туди добровільно, оплакувати їх не було кому, часто навіть у їхньому найближчому оточенні – в армію вербувався в основному дуже специфічний контингент.


 


Війна для більшості росіян залишалася чимось далеким і більше схожим на телешоу, що тривало. Хтось десь воює, “наші” постійно перемагають і наступають, а все, що потрібно від обивателя, – це при кожному разі говорити, що Путін все правильно робить або, у крайньому випадку, – що все не так однозначно.


 


І ось сам Путін змінив ситуацію. Тепер воювати і гинути поїдуть і ті, хто вірив, що перемогу вже майже здобуто, і тих, хто зовсім не цікавився війною, і ті, хто був так чи інакше проти, – нічого бажання ніхто не питатиме більше. Війна прийде до кожного будинку.


 


Мобілізаційні протести


 


У перший день мобілізації в Росії було затримано понад 1300 учасників акцій протесту. Деякі з них прямо у відділку отримали повістки. Звичайно, це все ще замало, щоб зупинити війну. І, швидше за все, на протести навіть зараз виходять ті, хто вже давно для себе все вирішив і щодо війни, і Путіна.


 


Не можна не відзначити: мобілізація не лише дає нові приводи для протестів, а й відкриває нові можливості для залякування незгодних. По-перше, сама собою перспектива потрапити на очі владі, беручи участь в акціях протесту, особливо неприваблива зараз, коли раціональніше ховатися від влади, щоб не потрапити на фронт.


 


По-друге, мобілізація – гарна нагода поставити на потік ізоляцію неугодних владі активістів, учасників протестів і просто молодих людей, замикаючи їх у казармах, подалі від великих міст. Давно відомо: у російській армії можна провести весь термін служби, жодного разу не взявши до рук зброю. Все це треба враховувати, оцінюючи нинішній масштаб та підсумки протестів у Росії.


 


Путін порушив негласний пакт із лояльними йому росіянами


 


Але все-таки, коли жах того, що відбувається, дійде якщо не до всіх, то хоча б до більшості активної частини населення? І чи дійде?


 


Історія вчить, що швидше за все дійде, але не найближчими днями і тижнями. Тільки через місяць чи півтора, коли на фронті вже опиняться десятки тисяч покликаних обивателів, весь жах нового стану стане очевидним і для них самих, і для їхніх сімей, і для решти.


 


Навіть найлояльніше налаштовані громадяни Росії виявлять, що Путін в односторонньому порядку порушив з ними той негласний пакт, на якому 20 років трималася його влада: ви не займаєтесь політикою, а влада не чіпає вас. Обивателі, які старанно не займалися політикою, покірно ходили на вибори, вірили байкам пропаганди, зневажаючи незгодних, виявлять себе ошуканими та покараними за свою віру Путіну та Путіну. Причому багато хто з найлояльніших Путіну виявляться каліками, сиротами, вдовами, а хтось і зовсім загине – і це буде тією точкою, на якій закінчиться віра в Путіна для кожного з них.


 


Путін пішов ва-банк. Він усе поставив на те, що, покликавши на фронт сотні тисяч росіян, він швидко закінчить війну, переможе Україну і тим самим “обнулює” всі питання і сумніви, що накопичилися у населення. Іншого варіанта розвитку подій він не хоче бачити.


 


Тим часом, інший варіант набагато реалістичніший: Україна, яка підтримується всім світом, вистоить і продовжить битися і перемагати, а в Росії буде лише нескінченна мобілізація, потік “похоронок” з фронту.


 

Previous post Націоналізація будинку, заборона виїзду, продаж вілли в Італії. Радянська влада не зважала на світове ім’я Соломії Крушельницької?
Next post Замок короля Артура на межі руйнування

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *