Путін заборонив військовим відступати із Херсона – NYT

Путін заборонив військовим відступати із Херсона - NYT

Путін особисто займається стратегічним плануванням війни

У військовому командуванні РФ зростає невдоволення тим, що президент особисто займається стратегічним плануванням війни та забороняє військам відступати, ставлячи їх під удар.


 

Російський президент Володимир Путін заборонив російським військовим відступити із Херсона, незважаючи на прохання своїх командирів на місцях. Нині він особисто займається стратегічним плануванням війни проти України. Про це повідомляє The New York Times із посиланням на американських чиновників.


 


“Президент Росії Володимир Путін останніми тижнями більш активно займається стратегічним плануванням війни в Україні, зокрема він відхилив прохання своїх командирів на місцях дозволити їм відступити з життєво важливого південного міста Херсона”, – повідомляє видання.


 


У статті наголошується, що відхід із Херсона дозволив би російським військовим організовано відступити через річку Дніпро, зберігши свою техніку та рятуючи життя солдатів.


 


Але такий відступ став би ще однією принизливою публічною поразкою Путіна у війні і приніс би Україні другу велику перемогу за місяць.


 


Американці наголошують, що деокупація Херсона, який росіяни захопили першим на початку війни і який зараз залишається єдиним окупованим обласним центром України, була б великим досягненням для президента Володимира Зеленського.


 


Однак Путін зосереджений на перемозі за будь-яку ціну і почав брати на себе ще більшу роль у війні, зокрема, каже командирам, що стратегічні рішення на місцях ухвалює він сам.


 


Крім блокування відступу з Херсона, Путін поставив під сумнів наміри росіян закріпитися на північному сході біля річки Оскол, до якої український контрнаступ дійшов цього місяця. За словами американського чиновника, Путін виступив проти відступу і там, бо він не хоче віддавати президентові України Володимиру Зеленському нічого, що виглядало б як перемога.


 


Зазначається, що відмова Путіна від відведення військ з Херсона також призвела до зниження морального духу серед російських військових, які в основному були відрізані від своїх ліній постачання, і які вважають, що вони можуть залишитися наодинці з ЗСУ.


 


Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі зазначив, що “ситуація в Україні явно динамічна”, і хоча ще зарано для повної оцінки, але особисто йому “зрозуміло, що стратегічна ініціатива перейшла до українців”.


 


За словами американських чиновників, різне бачення Путіна та військового командування щодо лінії фронту у Херсоні ілюструє те, наскільки критично важлива війна на півдні України для обох сторін.


 


Американці переконані, що, незважаючи на недавні успіхи України на північному сході, територія навколо Херсона є критично важливим театром воєнних дій, який має глибокі стратегічні наслідки для Києва та Москви.


 


За словами американських офіційних осіб, розбіжності у баченні ведення війни на Херсонщині – це лише останній конфлікт між Путіним та його вищим командуванням.


 


У США зазначають, що вищі російські офіцери неодноразово ставили під сумнів початкові плани війни, особливо перший етап, який передбачав швидке захоплення Києва. Вони вважали, що Путін йде на війну з недостатньою кількістю військ та озброєння, та їх побоювання виявилися правильними.


 


Повідомляється, що після поразки під Києвом Путін послабив свій контроль над військовим плануванням та дозволив старшим генералам створити нову стратегію. Вона була фактично війною на виснаження та дозволила Росії просунути свою армію вперед на сході України.


 


За даними американських чиновників, хоча Путін і прийняв деякі рекомендації військового командування, включаючи мобілізацію, його участь у ухваленні рішень створила напруженість.


 


Путін вимагає стратегії без подальших відступів, але на тлі успішного контрнаступу України російське військове керівництво розділилося у думках щодо того, як реагувати на вказівки президента РФ – одні вважають, що їх треба виконувати, а інші – що варто чинити опір.


 


 


 


 


 


 

Previous post Як кримчанам уникнути «могилізації»? Поради експертів
Next post Перед Хмельниччиною. Перший кримсько-український договір

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *