ЄК готова профінансувати Угорщину для підтримки нафтового ембарго

ЄК готова профінансувати Угорщину для підтримки нафтового ембарго

Нафтова свердловина в Угорщині

Брюссель найближчими днями сподівається подолати вето Будапешта на заборону імпорту російської нафти і таким чином затвердити шостий пакет санкцій проти Москви.


 

Європейська комісія веде переговори з урядом Угорщини щодо програми інвестицій, яка допоможе зменшити залежність країни від російських вуглеводнів. Про це 16 травня повідомила газета El Pais із посиланням на джерела.


 


Зазначається, що план супроводжуватиметься перехідним періодом для припинення імпорту російської нафти деякими партнерами ЄС. Його буде використано для створення нової транспортної інфраструктури.


 


За інформацією співрозмовників видання, ймовірна угода між Брюсселем і Будапештом дозволить затвердити нові санкції щодо РФ цього тижня або, максимум, наступного.


 


У Брюсселі впевнені, що підтримка антиросійських заходів з боку угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана буде забезпечена у короткостроковій перспективі завдяки багатомільйонним європейським інвестиціям у енергетичну безпеку країни.


 

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешту потрібно 700-750 мільйонів євро для подолання залежності від російських нафти та газу.


 


“Наші нафтопереробні потужності розраховані на російську нафту. Щоб переробляти інші види нафти, нам довелося б інвестувати від 500 до 550 мільйонів євро – це триватиме близько чотирьох років. Щоб замінити нафтопровід з Росії, нам доведеться розширити потужність трубопроводу в Адріатичному морі, що буде коштувати 200 мільйонів євро, і ми не знаємо, скільки це займе часу. Ціна на газ в Угорщині зросте на 55%”, – уточнив міністр.


 


Сіярто наголосив, що Угорщина не може підтримати поточний пакет санкцій, якщо ЄС не запропонує рішення.


 


 


 


 


 

Previous post У Росії активи групи Renault перейшли у держвласність
Next post Прикордонники повідомляють про обстріл Сумщини і спробу російської ДРГ зайти на територію України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *