МАГАТЕ цього тижня в Україні перевірить заяви РФ щодо «брудної бомби» – Ґроссі

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Ґроссі заявив, що інспектори агентства цього тижня «проведуть верифікаційну діяльність» у двох місцях в Україні після письмового запиту українського уряду.

«Інспектори МАГАТЕ проведуть незалежну перевірку в цих місцях відповідно до угоди України про гарантії, щоб виявити будь-яке перенаправлення ядерного матеріалу, що перебуває під гарантіями, будь-яке незаявлене виробництво або обробку ядерного матеріалу в двох місцях і запевнити, що немає незаявлених ядерних матеріалів і діяльності», – сказав Ґроссі, якого цитує пресслужба міжнародної організації.

Читайте також: Пентагон: немає ознак того, що Путін вирішив застосувати «брудну бомбу», але розмови про це є «небезпечними»

Україна подала запит до МАГАТЕ після того, як Росія звинуватила Київ у можливому виробництві «брудних бомб» у двох місцях, які перебувають під гарантіями МАГАТЕ і які регулярно відвідують інспектори агентства.

У МАГАТЕ зауважують, що місяць тому було перевірено одне з двох місць – там не було виявлено жодної незаявленої ядерної діяльності чи матеріалів.

Previous post Естонія достроково припинить імпорт нафтопродуктів із Росії
Next post Кадиров визнав загибель своїх бойовиків під Херсоном

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *