Гнів зростає. В Ірані тривають протести

Гнів зростає. В Ірані тривають протести

Протесты в Иране

Протести в Ірані тривають понад місяць. Влада намагається придушити їх усіма можливими способами, у тому числі блокуючи інтернет та затримуючи протестувальників.


 


В Ірані не припиняються протести, причиною яких стала загибель 22-річної курдської дівчини Махси Аміні. Вона була затримана поліцією моралі 13 вересня в Тегерані за нібито неправильне носіння хіджабу і через кілька днів померла в лікарні. За версією рідних, причиною смерті стали побої під час затримання. Перші протести спалахнули в Ірані 16 вересня під час церемонії похорону Махси в її рідному місті Секкезе та в адміністративному центрі Іранського Курдистану, місті Сенендедже, а потім поширилися практично по всій країні.


 


Акція протесту біля могили Махси Аміні


 


26 жовтня, коли виповнилося 40 днів із дня загибелі Махси Аміні, у багатьох іранських містах також відбулися акції протесту. У них брали участь тисячі людей, зокрема лікарі, які виступають проти присутності в лікарнях, куди привозять поранених демонстрантів, силовиків та співробітників спецслужб. Одна з наймасовіших акцій протесту відбулася цього дня на могилі Махси Аміні у її рідному місті. Чоловіки і жінки, які зібралися там з нагоди завершення 40-денної жалоби, скандували гасла: “Жінки, життя, свобода” та “Смерть диктатору”.


 


Як повідомляють іранські активісти, співробітники спецслужб раніше загрожували сім’ї дівчини, яка загинула, якщо на її могилі пройдуть акції протесту. Щоб їх не допустити, поліція намагалася перекрити в’їзд до міста. Проте близько 10 тисяч людей приїхали до міста для участі у протестах. Школи цього дня у Секкезі були закриті нібито через хвилю грипу. За даними інформагентств, для розгону протестувальників іранська поліція спочатку застосувала сльозогінний газ, а потім стріляла у натовп.


 


Дедалі більше іранців виходять на протести


 


Ось уже шість тижнів протести в Ірані не вщухають і участь у них бере дедалі більше мешканців країни. Багато жінок приєднуються до протестувальників. “Ми в люті. Я не вірю, що ця лють швидко пройде”, – каже 29-річна Азаде із Тегерана. За її словами, доля Махси Аміні може спіткати кожну жінку в Ірані. “Ми знаємо, як жорстоко ставиться до нас поліція вдач, але я все одно більше не ношу хіджаб. Я часто робила це і раніше, як і багато інших молодих жінок у Тегерані. Але зараз все по-іншому. Не йдеться про моє особисте. рішенні. Зараз – це знак солідарності”, – каже Азаде.


 


Вона розповідає, що на тлі протестів дедалі більше іранських жінок виявляють сміливість та з’являються на вулицях міста без традиційних мусульманських головних уборів. Багато жінок, які розміщують в інтернеті свої фотографії та відео без хіджабів, більше не ховають обличчя, хоча знають, що їх можуть затримати будь-якої хвилини. Як це сталося з режисером-документалістом Мойжан Іланлу. Спецслужби затримали її 17 жовтня, в цей момент жінка була вдома. Вона на знак солідарності вийшла разом з іншими іранками на протести без хіджабу та помістила фотографії у соцмережах.


 


Студентка з Тегерана 22 жовтня стала за кафедру в Університеті Шаріфа без мусульманського головного убору. При цьому консервативний ректор ВНЗ у цей момент перебував у залі у перших лавах. Поки що жодного покарання студентки не було. На початку жовтня співробітники спецслужб оточили університет, де постійно відбуваються акції протесту, побили студентів та викладачів та затримали кількох людей.


 


Затримання протестувальників


 


“Співробітники спецслужб у цивільному, але при цьому озброєні, всюди, – розповідає DW молода жінка з Тегерана. – Вони без розбору стріляють по людях. Я боюся приєднуватися до учасників акцій. Але ми все одно щовечора відкриваємо вікно і виконуємо своєрідний революційний гімн на знак солідарності з протестувальниками. Його слова – твіти з гаслами демонстрантів, що вийшли на вулиці.


 


“За кардинальні зміни в Ірані ми повинні заплатити високу ціну, – вважає 52-річний Аліреза з Газвіна. – Але я побоююся того, що багато людей старшого покоління до цього не готові. І багато хто, як і я, одного разу побував у в’язниці чи було затримано, не виходять на протести”.


 


25 жовтня генеральний прокурор Тегерана Алі Салехі повідомив, що чотири особи, затримані в ході протестів в Ірані, можуть бути засуджені до вищої міри покарання. Їм висунуто звинувачення в “мохаребі” – “війні проти Бога”, що кваліфікується іранським законодавством як особливо тяжкий злочин і карається смертною карою.


 


Загалом 315 людей в іранській столиці звинуватили “збір і змову з метою підриву безпеки країни”, “пропагандистської діяльності проти уряду” та “порушення громадського порядку та спокою”, сказав Салехі. За даними правозахисної організації Iran Human Rights під час протестів у різних містах Ірану загинули 240 людей.

Previous post Естонія достроково припинить імпорт нафтопродуктів із Росії
Next post Кадиров визнав загибель своїх бойовиків під Херсоном

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *