Болгарія поставила в Україну зброї на мільярд євро – ЗМІ

Болгарія поставила в Україну зброї на мільярд євро - ЗМІ

Фото: Пресс-служба Миноборони Украины

Болгарія – один із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну

Болгарські виробники і дилери зброї продають продукцію у Польщі і Румунії, звідки зброя реекспортується в Україну.


 

Болгарія стала одним з найбільших непрямих постачальників зброї в Україну. Про це пише Euractiv.


 


За оцінкою експертів, з початку війни Болгарія через посередників поставила в Україну зброї та боєприпасів на суму щонайменше 1 мільярд євро.


 


При цьому Болгарія та Угорщина є єдиними країнами НАТО та ЄС, які офіційно відмовляються відправляти військову допомогу Україні.


 


Цьогорічний рекордний болгарський експорт підтвердив колишній виконавчий директор державної компанії Кінтекс Александр Михайлов.


 


За його словами, експорт болгарської збройової продукції у 2016 та 2017 роках, коли тривали регіональні військові дії у Сирії, Лівії та Ємені, становив загалом 1,1–1,3 млрд євро. А з початку війни в Україні до сьогоднішнього дня сума дозволів на експорт зброї становила більш як 2 млрд євро.


 


Наразі болгарські виробники і дилери зброї продають свою продукцію переважно у Польщі і Румунії, звідки зброя потім реекспортується в Україну.


 


“Очевидно, що обсяги експорту до Польщі значно зросли”, – заявив Михайлов і зазначив, що аеропорт Жешув у Польщі, розташований приблизно за 70 км від українського кордону, є центральним логістичним вузлом.


 


“Невипадково США встановили у цьому аеропорту системи протиповітряної оборони Patriot. За перші 120 днів війни в Україні з болгарських аеропортів до Жешува було здійснено 60 вантажних рейсів зі зброєю. Середня вантажопідйомність становить близько 70–80 тонн вантажу на літак”, – розповів він.


 


Політичні партії ГЕРБ та Демократична Болгарія тиждень тому внесли до парламенту дві окремі пропозиції щодо того, щоб Болгарія допомогла Україні важким озброєнням, включаючи літаки і ракетні системи.


 


 

Previous post Кабмін затвердив бюджет-2023 до другого читання
Next post Ракетний обстріл України, вибухи в Севастополі, «зернова угода» без Росії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *