Закріплення ізоляції Росії. Саміт G20

Володимир Путін так і не ризикнув прибути на саміт Великої двадцятки, де на нього міг чекати холодний душ критики.


У понеділок на Балі з’їхалися учасники саміту G20 – сімнадцятої зустрічі глав держав Великої двадцятки, яка відбудеться 15-16 листопада. G20 – це ЄС (як співтовариство країн) та ще 19 держав (Аргентина, Австралія, Бразилія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Великобританія, Мексика, РФ, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, ПАР, Японія , Саудівська Аравія). Перед Двадцятки припадає близько 80% валового світового продукту, до 77% обсягу міжнародної торгівлі, дві третини населення світу. На саміт, побоюючись критики, не приїхав Володимир Путін. Рішення російського диктатора не бути на саміті G20 “каже саме за себе”, заявив Джей Салліван, радник президента США з нацбезпеки.


 


Путін сховався


 


Щодо можливого приїзду на саміт російського президента ходило багато чуток, поки минулого тижня в Кремлі офіційно не оголосили, що російську делегацію в Індонезії таки очолить глава МЗС Сергій Лавров.


 


Це дало привід іншим учасникам натякати на те, що Путін у такий спосіб намагається уникнути прямої критики на свою адресу. Деякі з лідерів країн заявляли, що збираються висловити Путіну своє обурення з приводу вторгнення в Україну, оскільки передбачалося, що той приїде на саміт особисто. Про це заявляв, наприклад, новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.


 


“Війна Путіна викликала спустошення в усьому світі, руйнуючи життя і занурюючи міжнародну економіку в хаос. Цей саміт G20 не буде звичайною справою – ми закликаємо путінський режим до відповіді та викриємо його крайню зневагу до того типу міжнародного співробітництва та поваги до суверенітету, які представляють форуми G20”, – заявив Сунак напередодні від’їзду до Індонезії.


 


Тепер, мабуть, усі ці слова дістануться Сергію Лаврову. Відсутністю Путіна на саміті залишився незадоволений канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє Spiegel.


 


“Було б добре, якби президент Путін сам приїхав на саміт G20, – цитує видання Шольца. – Щоправда, тоді йому довелося б особисто зіткнутися з усіма питаннями та з усією критикою, яка виходить із більшості країн світу”.


 


“Напевно тому його тут і немає”, – припустив Шольц.


 


При цьому канцлер запевнив журналістів, що відсутність Путіна не завадить іншим країнам виступити з різкою критикою загарбницької війни Кремля та закликати Москву вивести з України війська та створити умови для мирних переговорів.


 


Українська влада, у свою чергу, заявила, що має намір домагатися виключення Росії з G20 під час саміту в Індонезії.


 


Дуже важлива зустріч


 


Поки Путін ховається, напередодні саміту особисто зустрілися глава Китаю Сі Цзіньпін та президент США Джо Байден. Це перша зустріч головних світових лідерів.


 


“Я маю намір тримати відкритими лінії зв’язку між вами та мною особисто, але й між нашими урядами загалом, тому що у наших двох країн є так багато спільного”, – зазначив президент США у вступному слові.


 


Лідер КНР у свою чергу відзначив пильну увагу світової спільноти до їхньої зустрічі з Байденом: “Наразі відносини між Китаєм та США перебувають у такій ситуації, що ми всі сильно переживаємо з цього приводу, бо це не відповідає фундаментальним інтересам наших двох країн та народів, і це не те, чого очікує від нас міжнародне співтовариство”. І додав, що лідери двох країн “мають намітити правильний курс для відносин США та Китаю”.


 


Відповідаючи на запитання журналістів про можливу холодну війну США та Китаю на ґрунті тайванського питання, Байден заявив: “Я абсолютно впевнений, що нової холодної війни не буде… Я не думаю, що з боку Китаю будуть якісь неминучі спроби вторгнення на Тайвань”.


 


Байден, за його словами, дав зрозуміти, що політика США щодо Тайваню не змінилася і що США хочуть, щоб проблеми вирішувалися мирним шляхом.


 


Україна у фокусі


 


Байден згадав жорстоку війну Росії проти України та безвідповідальні загрози Росії застосувати ядерну зброю. “Президент Байден і голова Сі підтвердили свою згоду з тим, що ядерна війна ніколи не повинна вестися, і що її не можна виграти, і наголосили на своїй незгоді із застосуванням або загрозою застосування ядерної зброї в Україні”, – йдеться у заяві Білого дому за підсумками зустрічі. двох лідерів.


 


Експерт із міжнародних відносин Ян Чонг із Національного університету Сінгапуру вважає, що загальний тон зустрічі президента Джо Байдена з Сі Цзіньпіном був позитивним.


 


На його думку, лідери визнали, що між країнами є точки дотику, у тому числі щодо продовольчої безпеки, клімату та прагнення не допустити ядерної війни. Плюсом і той факт, що вони готові до діалогу. Проте варто поставитися до цього з обережністю, оскільки відносини Китаю та США не можна назвати стабільними.

Previous post МЗС закликає Сербію не дозволяти мовлення Russia Today
Next post ЄС запровадив санкції проти росіян у справі щодо отруєння Навального

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *