що стоїть за покаранням для журналістів, які показали звільнення Херсону?

11 листопада, після восьми місяців окупації, Херсон знову опинився під контролем України.

Уже у перший день звільнення міста почали з’являтись сюжети міжнародних та українських ЗМІ про настрої, які панують у його жителів.

Та, як виявилось, потрапити у звільнений Херсон і працювати звідти змогли лише кілька видань у той час, як більшість журналістів такої можливості не мали, тому що орієнтувались на офіційну заборону від українських військових не заїжджати у місто «до завершення стабілізаційних заходів».

На тлі обурення медійників через нерівні умови роботи в деокупованому місті Міноборони позбавило акредитації тих працівників ЗМІ, які прорвались у перший день до звільненого Херсону. Це спричинило ще більший розголос.

Чи виправданим було таке рішення?

«Це були неймовірні три дні щирості, радості і єдності… Я бачив неймовірно щасливих людей нарешті вільного міста», – так описує перші дні після звільнення Херсону Азад Сафаров – один із членів команди каналу SkyNews.

Це ЗМІ одним із перших показало життя щойно деокупованого від російських військ українського міста.

«Ми бачили, як машини військових зупинив натовп і хтось потайки поклав у машину воду, цигарки і солодощі. Ми бачили, як подружжя принесло дві банки варення офіцеру. Ми бачили, як діти засмучено дивились на цукерки, якими їх пригощав військовий, бо у нього не було того, що вони насправді хотіли, прапора України. Ми бачили, як підлітки віддирали з білбордів російську пропаганду про «единый народ» та «навсегда вместе», а потім спалювали це сміття», – пригадує Азад Сафаров, розповідаючи про роботу журналістів у щойно звільненому Херсоні.

Усе це команда SkyNews, а також низка інших ЗМІ, які потрапили у місто у перший день деокупації, показали мільйонам глядачів: не лише в Україні, а й у всьому світі.

Та зняти такі ексклюзивні кадри у вільному від російських військ Херсоні тоді пощастило не всім.

«Це ж треба було додуматися. Виграти битву за Херсон. І так бездарно проср*ти інформаційну битву за Херсон. Коли українські журналісти, які їздили під обстрілами, жили під ракетними ударами, могли здохнути, якщо вже чесно, не можуть заїхати в Херсон», – написала воєнкор ТСН Наталка Нагорна.

Як виявилось, потрапити в перші два дні до деокупованого Херсону змогли лише деякі ЗМІ у той час, коли для переважної більшості журналістів це було неможливо.

«Усі наші журналісти мріють звільнений Херсон показати і Донецьк, і Крим… Ну, мрії у нас такі!… Але ні! Заборона ж діє! Така ж сама історія була і з допуском наших журналістів на Харківщині… Заслужили», – зазначила воєнкор «5-го каналу» Євгенія Китаїва.

Уже 13 листопада журналісти, які напередодні висвітлювали події у звільненому Херсоні, залишились без акредитації Міноборони. Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

«Деякі представники ЗМІ, ігноруючи наявні заборони та застереження, без погодження з відповідними командирами та службами зв’язків з громадськістю військових частин здійснювали інформаційну діяльність в місті Херсон ще до завершення стабілізаційних заходів. Такі дії є грубим порушенням вимог наказу головнокомандувача Збройних сил України №73 від 03.03.2022, а також відповідних розпоряджень військового командування», – наголосили у Генштабі.

Дещо пізніше у Міноборони додали, що на звільнених територіях у пріоритеті – насамперед воєнні завдання, і журналісти можуть заважати їх виконанню.

«Чим небезпечне порушення цих правил? Загрозою життю не лише журналістів, а й інших осіб; ускладнення роботи правоохоронців на звільненій, але не стабілізованій території та ускладнення роботи сил оборони в зоні бойових дій», – наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, ситуація із журналістами, які працювали у звільненому Херсоні 12 листопада, – не єдина, коли представників ЗМІ позбавили акредитації Міноборони за порушення правил роботи під час воєнного стану.

«Так було, приміром, коли журналісти західного ЗМІ у Львові знімали місце прильоту ракет буквально онлайн. Так було з журналістами ще одного ЗМІ, коли вони без інструктажу відправились самостійно у зону бойових дій», – додала вона.

Утім, такий підхід військового керівництва до роботи з журналістами наштовхнувся на критику.

Наприклад, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав «неприйнятним» скасування Міністерством оборони акредитації ЗМІ, які висвітлювали події у звільненому Херсоні 12 листопада.

«Є потреба не тільки переглянути це рішення, а й переглянути підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа», – наголосив він та додав, що надіслав відповідне звернення на адресу міністра оборони Олексія Резнікова.

Рішення Міноборони покарати журналістів, які працювали у деокупованому Херсоні 12 листопада, засудила і медіаспільнота.

У спільній заяві українські та іноземні журналісти, а також медійні організації закликали владу повернути цим кореспондентам акредитацію і забезпечити «рівні та прозорі правила роботи і допуску журналістів».

«Провал у розумінні особливостей роботи журналістів на війні і небажання створити рівні і прозорі правила роботи вилився у створення інформаційної напруги і комунікаційну кризу. Намагання заборонити все не просто не працює – воно шкодить нашій країні. А ті, хто шукає простих рішень, породжують складні проблеми», – йдеться у спільній заяві медіаспільноти.

Її підписанти наголошують: усі журналісти, яким була надана акредитація від Міністерства оборони, є професіоналами і мають відповідні навички та досвід для роботи на передовій. Є і ще один важливий нюанс.

«Репортажі українських і закордонних журналістів, зроблені у звільненому Херсоні, стали величезним вкладом у нашу перемогу… Їхні матеріали є також надважливими документами української історії, яка твориться зараз», – зазначають автори заяви.

А ще вони просять владу провести внутрішнє розслідування щодо роботи комунікаційного відділу ОК «Південь» і комунікаційного сектору Міністерства оборони України та «ухвалити відповідні кадрові рішення».

У ситуації, що склалась, дехто побачив і провину Офісу президента.

«Після звільнення Ізюму журналістів не пускали в місто, допоки туди не приїхав Зеленський (президент України – ред.)… Після звільнення Херсону журналістів не пускали в місто, допоки туди не приїхав Зеленський. А тих, хто посмів зайти раніше (CNN, SkyNews, TF1 та інших), у покарання позбавили акредитації… Я розумію прагнення ОП поставити президента в центр подій. Але цього не можна робити карально-репресивними засобами, тим більше стосовно преси», – зазначив народний депутат, член фракції «Європейська солідарність» Володимир Ар’єв.

Схожої думки не лише опозиція, але і дехто із самих журналістів, які хоч і не звинувачують прямо у такому комунікаційному провалі Офіс президента, однак не розуміють, чому до приїзду у звільнений Херсон Володимира Зеленського для ЗМІ був обмежений доступ до деокупованого міста.

«Найсмішніше те, що 12 листопада Херсон був на думку ОК «Південь» небезпечним, а 14 листопада той самий пресцентр запхав 300 журналістів в автобуси (один з автобусів по дорозі поламався) і привіз в Херсон. Бо президент приїхав. Це при тому, що 14 листопада в місті так само було чути роботу нашої арти і місто так само було все ще заміноване «рашистами», – написав Азад Сафаров, один із членів команди каналу SkyNews, який працював 12 листопада у Херсоні.

Українські військовослужбовці і президент України Володимир Зеленський у звільненому ЗСУ Херсоні, 14 листопада 2022 року

Українські військовослужбовці і президент України Володимир Зеленський у звільненому ЗСУ Херсоні, 14 листопада 2022 року

Є і ще один аспект у контексті ситуації навколо роботи ЗМІ у деокупованому Херсоні. Як зазначив координатор військового напрямку в благодійному фонді Сергія Притули Роман Сініцин, у той час, коли одних журналістів не пускали працювати у звільнене місто, іншим, які під санкціями РНБО, надали туди безперешкодний доступ.

«Чому працівники російської пом**ки їздили в першій черзі в деокупований Херсон, коли сотні українських та іноземних журналістів туди потрапити не змогли? Чому «журналіст» «Страни» спокійно знімав особисто вас на відкритій площі в Херсоні, хоча це могло легко закінчитись прильотом ракети після однієї смски від багаторічних медійних колаборантів?» – обурюється Сініцин.

Однак, як встановив «Детектор медіа», онлайн-видання «Страна.ua» не отримувало жодної акредитації від ЗСУ, необхідної для роботи журналістів під час воєнного стану в зоні бойових дій. Про це виданню повідомив начальник Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ, полковник Богдан Сеник.

Із посиланням на власні джерела у Національній поліції «Детектор медіа» припускає, що журналісти підсанкційної «Страни.ua» могли в’їхати в Херсон як пересічні громадяни. Однак офіційного підтвердження або спростування цього наразі немає.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до Офісу президента України щодо усіх вищезгаданих моментів у історії з роботою журналістів у звільненому від російських військ Херсоні, але на момент виходу цього матеріалу не отримало відповіді.

Загалом від початку широкомасштабної війни і до 1 листопада 2022 року Міноборони вже позбавило акредитації 79 журналістів та відмовило у її отриманні 423 працівникам ЗМІ.

Previous post Як правильно вживати квасолю та яка від неї користь розповідає дієтологиня Галина Бурковська
Next post Україна звітує за кожен долар військової допомоги, отриманої від США – Маркарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *