У Словаччині помер публіцист і багаторічний співробітник Радіо Свобода Іван Гвать

У Словаччині пішов з життя український журналіст, публіцист і дослідник, багатолітній співробітник української редакції Радіо Свобода Іван Гвать. Про це повідомив колишній віце-президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Михайло Мигалисько з посиланням на родину покійного.

Іван Гвать народився 1950 року у селі Ряшеві у східній Словаччині в українській родині. Після закінчення Української гімназії у Пряшеві (ЧССР, 1968 р.), вивчав філософію, історію і філологію в університетах Урбаніана (Рим) та Людвіґ-Максиміліанеум (Мюнхен). Відмовився повернутися до Чехословацької Соціалістичної Республіки, комуністичним режимом заочно був засуджений до 5-ти років ув’язнення.

Під псевдонімом Юрій Маєрник працював в Українській редакції Радіо Свобода у Мюнхені (1973–94), Києві (1995-98) і Празі (1998- 2003). Автор радіопередач і статей, спрямованих на об’єктивне трактування історії і найновіших подій в Україні, українській діаспорі та українських церквах.

Вважався одним найкращих дослідників Української Греко-католицької церкви, українських меншин Словаччини та Польщі.

Після завершення праці на Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в Празі повернувся в рідне село Ряшів у Словаччині і продовжив писати для багатьох українських і зарубіжних видань, в тому числі, для Української редакції Радіо Свобода та проєкту Крим.Реалії.

Previous post «Історичне рішення». Зеленський подякував Німеччині за визнання Голодомору геноцидом
Next post Щільні тканини та вільне облягання одягу допоможуть приховати живіт, вважає Тетяна Бєлявіна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *