Чи воюватиме Байден з Китаєм через Тайвань

Американський лідер вкотре зробив заяву, що суперечить офіційній позиції Вашингтона, який вважає владу в Пекіні єдиним легітимним урядом “одного Китаю”.


Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що Китай грає з вогнем, погрожуючи Тайваню війною, і пообіцяв, що американські збройні сили втрутяться, якщо острів зазнає нападу.


У Білому домі поспішили запевнити, що США не змінювали своєї стратегії щодо острова, але деякі експерти вважають, що спроба захоплення Тайваню Китаєм і втручання США неминучі. Корреспондент.net розповідає подробиці.


 


Захоплення Тайваню неприйнятне для Байдена


Президент США Джо Байден заявив у понеділок, 23 травня, що він готовий застосувати військову силу для захисту Тайваню. Виступаючи у Токіо, американський лідер зробив кілька критичних зауважень на адресу Китаю.


Слова Байдена, сказані під час першого візиту до Японії з моменту вступу на посаду в присутності прем’єр-міністра Фуміо Кісіди, можна розцінити відступом від політики так званої стратегічної двозначності щодо Тайваню, якої дотримуються США.


Китай вважає демократично самоврядний острів своєю територією, частиною одного Китаю, заявляючи, що це є найбільш чутливою і важливою проблемою в його відносинах зі США.


Політика “одного Китаю” – це зовнішньополітичний принцип КНР та Китайської республіки (Тайваню), відповідно до якого треті країни мають визнавати існування лише однієї держави, яка претендує на назву “Китай”.


Встановлюючи дипломатичні відносини з однією зі згаданих вище республік, країна розриває відносини з іншою та денонсує всі акти про її визнання. США встановили дипломатичні відносини з КНР у 1979 році, відмовившись від визнання Тайваню.


Історичне коріння політики “одного Китаю” сягає підсумків громадянської війни в країні, де після перемоги в 1949 році до влади прийшли комуністи, а керівництво партії Гоміньдан, що програло, втекло на Тайвань. Острів став провінцією китайської держави, що відкололася. Про це детально можна дізнатись у матеріалі Як КНР посварилася з Литвою.


Коли під час спільної прес-конференції американського та японського лідерів журналіст запитав Байдена, чи США захищатимуть Тайвань у разі нападу на острів, американський президент відповів: “Так”.


“Це зобов’язання, яке ми взяли на себе… Ми згодні з політикою “одного Китаю”. Ми підписалися під ним, і всі ймовірні домовленості виходять звідси. Але сама ідея, що [Тайвань] може бути захоплено силою, просто захоплено силою, просто неприйнятна”, – пояснив Байден.


За словами президента США, необхідність захисту Тайваню стала “ще сильнішою” після російського повномасштабного вторгнення в Україну.


Президент США сказав, що він “очікує”, що Китай не намагатиметься захопити Тайвань силою, але він сказав, що оцінка “залежить від того, наскільки сильно світ чітко дасть зрозуміти, що такі дії призведуть до довгострокового несхвалення з боку решти суспільства”.


Байден зробив і інші жорсткі заяви про дедалі більш напористу позицію Пекіна в регіоні, висловивши надію, що російський правитель Володимир Путін “заплатив дорогу ціну за своє варварство в Україні”, показавши тим самим Китаю та іншим станам, з чим вони можуть зіштовхнутися у разі подібних дій.


 


Військова допомога Тайваню прописана у законах США


Байден зробив аналогічну заяву про захист Тайваню ще у жовтні. Як і тоді, так і зараз представник Білого дому запевнив, що заява президента не є відходом Вашингтона від своєї колишньої політики. За його словами, Байден “тільки підтвердив відданість миру та стабільності в Тайванській протоці”.


Раніше цього місяця із сайту Держдепу у розділі про відносини з Тайванем зникло твердження про те, що США не виступають за незалежність острова, чим викликало критику Пекіна. Тоді офіційний представник Держдепу Нед Прайс запевнив, що США віддані принципу “одного Китаю” і не підтримують незалежність Тайваню.


Зі схожою заявою виступив і координатор у справах регіонів Індійського та Тихого океанів у Раді національної безпеки Білого дому Курт Кемпбелл.


Хоча Сполучені Штати згідно із законом, який з 1979 року регулює відносини з островом, повинен надати Тайваню засоби для самооборони, Вашингтон тривалий час дотримувався політики “стратегічної невизначеності” у питанні про те, чи піде він на військове втручання для захисту Тайваню у разі вторгнення Китаю на острів.


Китайська сторона висловила “рішучий протест” у зв’язку із заявою Байдена про готовність США втрутитися “військовим шляхом” під час спроби вторгнення КНР до Тайваню. Офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь закликав США до дотримання політики одного Китаю.


 


Китай закликав не надсилати “неправильний сигнал”


Китайська сторона висловила “рішучий протест” у зв’язку із заявою Байдена про готовність США втрутитися “військовим шляхом” під час спроби вторгнення КНР до Тайваню. Офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь закликав США до дотримання політики одного Китаю.


“Китай висловлює у зв’язку із заявою американської сторони гостре незадоволення та рішучий протест. Тайвань є невід’ємною частиною території Китаю”, – заявив Веньбінь під час нинішнього брифінгу міністерства.


Він додав, що КНР закликає американську сторону “дотримуватися своїх зобов’язань не підтримувати незалежність Тайваню” і “не надсилати якісь неправильні сигнали сепаратистським силам Китайської республіки”.


“Стратегія США в Індо-Тихоокеанському регіоні йде проти тенденцій нинішнього часу і не є спільними та довгостроковими інтересами країн Східної Азії”, – говорив міністр закордонних справ КНР Ван І раніше.


За його словами, регіону загрожує небезпека з боку альянсу Five Eyes (США, Великобританія, Канада, Австралія та Нова Зеландія), а також Чотиристоронній діалог з безпеки QUAD та військового союзу AUKUS (США, Великобританія та Австралія).


 


Тайвань готується до війни з Китаєм через Україну


У середині квітня Тайвань провів навчання на випадок війни з Китаєм. Міністр оборони Тайваню Чіу Куо-чен заявив, що “приклад України його надихає”, і острів теж має готуватися до оборони.


У день навчань оборонне відомство острова випустило брошуру з цивільної оборони з інструкцією з виживання у разі нападу китайської армії. Наприклад, що робити, якщо розпочнеться бомбардування.


Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф У також пов’язав військові приготування на острові з війною Росії проти України. Як нагадує Reuters, низка коментаторів проводили паралелі між Україною та Тайванем.


Тема можливої ​​спроби Пекіна скористатися українською кризою, щоб силовим шляхом покінчити з проблемою незалежності Тайваню та ліквідувати Китайську Республіку на острові, яку в Пекіні вважають бунтівною провінцією КНР, зараз є однією з найгарячіших у всьому Індо-Тихоокеанському регіоні.


На цьому фоні радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що “США зроблять усі можливі кроки, щоб не допустити приєднання Тайваню до материкового Китаю силою”. Детально у матеріалі Фактор України.


 


Чи буде війна між Китаєм та США


Тайвань стає найнебезпечнішою “гарячою точкою” у світі, де можливий початок війни, в яку будуть втягнуті США, Китай і, можливо, інші великі країни, відзначали старший науковий співробітник Ради з міжнародних відносин Роберт Блеквілл, екс-держсекретар і політолог Генрі Кісінджер і професор історії Філіп Зеліков у своїй доповіді на тему.


За словами експертів, стратегічна мета Вашингтона щодо Тайваню має полягати в тому, щоб зберегти його політичну та економічну автономію, динамізм як вільного суспільства, не спровокувавши на нього нападу Китаю.


Засновник і президент Центру перспективних досліджень Китаю Девід Гіттер зазначає, що “стратегічна невизначеність” дозволила США зберегти відносини з Китаєм, при цьому, як і раніше, погрожуючи придушити китайську атаку через протоку.


“Це також допомогло не допустити, щоб більш схильні до незалежності лідери Тайваню припустили, що мають карт-бланш від Вашингтона, щоб де-юре оголосити незалежність. Це могло б спровокувати війну між Китаєм і США”, – написав Гіттер.


Хоча Тайвань залишається на китайському порядку денному, він не перебуває у “безпосередньому” центрі уваги Пекіна, стурбованого наслідками війни Росії проти України, вважає директор китайського інституту SOAS при Лондонському університеті Стів Цан.


“Якщо колись у них буде така можливість, тоді це буде піднято на порядок денний. Пекін не захоплюватиме Тайвань у найближче десятиліття. Багато в чому це залежить від лідерства Сі Цзіньпіна, проте він не показав себе безрозсудним політиком”, – додав експерт.


Керівник Центру вивчення країн Далекого Сходу в Санкт-Петербурзі Кирило Котков, коментуючи заяву Байдена, заявив, що США справді не можуть собі дозволити відступ при загостренні ситуації в районі Тайваню, оскільки це зруйнує всю американську стратегію військової безпеки в Тихому океані.


“Тайвань “закриває” вихід Китаю у відкритий океан. Якщо США здадуть Тайвань, це означатиме кінець Сполучених Штатів як наддержави і перехід у кращому разі до регіональних держав”, – сказав він порталу Рідус.


На думку китаїста, рано чи пізно Китай “мусить” спробувати повернути Тайвань військовим шляхом, оскільки процес мирного возз’єднання з островом застопорився, та й досвід Гонконгу показав, що має свої межі.


Котков вважає, що найближчим часом КНР не вживатиме жодних військових дій проти Тайваню. Для цього китайському керівництву потрібно “підловити момент”.


“Китай братиме Тайвань військовим шляхом, у разі якщо на 100 або 200 відсотків буде впевнений в успіху, тому що тут не може програти. Якщо Китай загрузне на цьому напрямі, це означатиме крах усіх його зовнішньополітичних амбіцій… Її треба здійснити швидко, щоб ніхто отямитися не встиг”, – сказав він.


Якщо Китай спробує вторгнутися на Тайвань, а США прийдуть на допомогу Тайбею, загроза ескалації може випередити навіть нинішню ситуацію в Європі, зазначають експерти Центру нової американської безпеки Стейсі Петтіджон та Бекка Вассер.


Експерти кажуть, що китайська влада готова піти на значний ризик, щоб гарантувати завершення конфлікту на умовах, які вона вважає за прийнятні.


“Це означало б переконати США та їхніх союзників у тому, що витрати на захист Тайваню настільки високі, що не варто чинити опір вторгненню. Хоча Китай має кілька способів досягти цієї мети, з точки зору Пекіна, використання ядерної зброї може бути найефективнішим засобом стримування США від конфлікту”, – стверджують вони.


Петтіджон і Вассер вважають, що США необхідно посилити свої можливості в Індо-Тихоокеанському регіоні, щоб гарантувати, що Китай ніколи не розглядатиме вторгнення на Тайвань як розумний тактичний крок.


Для цього Вашингтону потрібно підтримувати свою перевагу у звичайних озброєннях, збільшуючи свої запаси боєприпасів великої дальності та інвестуючи у підводні технології.


“США необхідно створити інтегровану мережу партнерів, які бажають зробити свій внесок в оборону Тайваню. Союзники – це асиметрична перевага: вони є у США. Сполученим Штатам слід поглибити стратегічне та оперативне планування з ключовими партнерами, щоб надіслати сильний сигнал Китаю про свою рішучість”, – сказали вони.


Очевидно, зараз американський лідер саме цим і займається.


 


Турне Байдена задля стримування КНР та Росії


Байден зараз перебуває в турне Індо-Тихоокеанським регіоном. У програмі, крім візиту до Токіо, також відбулася поїздка до Сеула та запланована участь у саміті “азіатського НАТО” QUAD з лідерами Японії, Австралії та Індії.


Ця поїздка має на меті продовжити дипломатичний марафон президента США, який демонструє своє глобальне лідерство в ході контактів із союзниками як на Заході, так і на Сході. Минулого тижня Байден зустрівся з прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон та президентом Фінляндії Саулі Нійністе, обговоривши їхні заявки на членство в НАТО.


Переговори з союзниками на різних континентах покликані поєднати північноатлантичну та індо-тихоокеанську компоненти в єдину безпекову концепцію, що йде в руслі з новою стратегією “глобального НАТО”, яка буде прийнята 28-30 червня на саміті альянсу в Мадриді.


Пріоритетну увагу Джо Байден та його союзники мають намір приділити подальшій мобілізації індо-тихоокеанських союзників для подвійного стримування Росії та Китаю.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post У МЗС РФ назвали умову переговорів з Україною
Next post Глава СБУ: Медведчук дав дуже важливі свідчення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *