ЗМІ пояснили, чому Захід уникає теми вступу України в НАТО

ЗМІ пояснили, чому Захід уникає теми вступу України в НАТО

Фото: Getty Images

Низка західних політиків все ще побоюються невдоволення з боку Путіна

Низка західних політиків побоюється “провокувати” Путіна і вважає це питання “чутливим”, заявляє Politico.


Західні чиновники намагаються уникати теми вступу України в НАТО, тому вони дають завчені та короткі відповіді. Одна з причин – страх провокувати президента РФ Володимира Путіна, який нібито боїться “розширення НАТО”. Про це повідомляє Politico.


Незважаючи на те, що Альянс публічно підтвердив свою політику відчинених дверей, але не дав конкретної відповіді. Усередині НАТО розколоте через питання, коли і як, а іноді “чи має Україна приєднатися до Альянсу”.


Президент Франції Еммануель Макрон раніше заявив, що Захід нібито має розглянути гарантії безпеки для Росії, якщо вона повернеться за стіл переговорів. Така заява викликала невдоволення Києва і може суперечити політиці відчинених дверей НАТО.


“Деякі дуже добрі друзі України більше бояться схвальної відповіді на заявку України на членство в НАТО, ніж надання Україні сучасного озброєння. Є ще багато психологічних бар’єрів, які ми маємо подолати. Ідея членства є одним із них”, – вважає глава МЗС України Дмитро Кулеба.


Українська сторона заявляє, що за всіма ознаками вона вже є частиною західного військового альянсу і тому заслуговує на швидкий шлях до формального членства в НАТО.


Проте небагато союзників ставлять під сумнів довгострокові перспективи членства України в НАТО – принаймні теоретично. Розбіжності існують більше щодо того, як і коли питання вступу Києва має бути вирішене.


Деякі союзники виступають за тісніші політичні відносини між Україною та НАТО і хочуть мати конкретніший план, який створить основу для членства.


“Я вважаю, що це неминуче, що НАТО має знайти спосіб прийняти Україну”, – сказав міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.


Однак є й ті, хто як президент Франції бажає взяти до уваги думку Москви.


Більшість союзників “ухиляються” від цієї теми – не відкидаючи прагнення України до НАТО, але наголошуючи, що необхідно зосередитися на поточній війні.


“Найближчим та невідкладним завданням є забезпечення того, щоб Україна переважала як суверенна, незалежна демократична нація в Європі”, – заявляв раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг.


Аналітики вважають, що низка західноєвропейських країн, таких як Франція та Німеччина, розглядають вступ України як надчутливе питання, яке може посилити російську реакцію. Водночас низка східноєвропейських країн розглядає вступ Києва у НАТО як мету, над якою Альянс може працювати.


В Україні визнають, що членство в НАТО є неминучим, але вони все ще хочуть конкретного жесту з боку Альянсу.


“Ідеальним сценарієм, звичайно, була б дуже проста заява з боку НАТО: “Добре, ми отримали вашу заявку, ми починаємо процес її розгляду”. Це вже було б значним досягненням”, – вважає Кулеба.


У 2019 році Україна офіційно ухвалила поправку до Конституції, яка передбачає рух до членства в НАТО.


Незважаючи на те, що країна провела деякі реформи за останні кілька років, експерти та уряди країн-партнерів кажуть, що Україна має зробити ще більше для інтеграції до західних інституцій.


Нагадаємо, за словами глави Міноборони Чорногорії Філіпа Аджича, його країна підтримує Україну на шляху до НАТО.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Понад 150 людей зазнали травм унаслідок зіткнення поїздів поблизу Барселони
Next post Росія намагається заморозити бойові дії, щоб підготуватися до нового наступу навесні – Столтенберґ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *