Посол України у США Маркарова і співак Боно – серед почесних гостей на виступі Байдена перед Конгресом

Посол України у США Оксана Маркарова стане однією з почесних гостей під час виступу президента США Джо Байдена «Про стан справ у країні» перед Конгресом 7 лютого.

Як очікується, серед тем, про які, ймовірно, говоритиме Байден – стан економіки, соціальні видатки та війна Росії проти України. Трансляцію промови о 9-й вечора за Вашингтоном (о третій ночі за Києвом) вестиме українська служба «Голосу Америки».

За традицією президент США запрошує гостей, які сидять у ложі першої леді. Їхня присутність може посилити тезу, яку він висловлює у своїй промові. Серед гостей цього року – посол України у США Оксана Маркарова «на знак визнання постійної підтримки США з боку України майже через рік після того, як Росія почала свій неспровокований напад», повідомляє Білий дім.

Як вважає директор Центру США та Європи в Інституті Брукінгса Констанца Штельценмюллер, Байден матиме можливість задати тон подальшої підтримки Києва з боку США та НАТО.

«Мені здається, союзники стоять перед вибором, й ані адміністрація, ані європейці поки що не визначилися, – сказала вона. – Чи мають вони йти шляхом обачності […] і уникнути ескалації з боку Путіна? Чи вони мають дати Україні можливість зробити великий ривок, щоб запобігти весняному наступу Росії, який може анулювати їхні територіальні завоювання, і дозволити Україні взяти свою територію під повний контроль?»

У своєму виступі Байден, ймовірно, також торкнеться таких тем, як контроль над зброєю, імміграція, охорона здоров’я, реформа поліції.

Серед інших гостей, у ложі першої леді буде вокаліст гурту U2 Боно, активіст у боротьбі з ВІЛ/СНІДом і бідністю. «Працюючи разом з іншими активістами, він відіграв ключову роль у формуванні громадської та двопартійної політичної підтримки для створення PEPFAR (Надзвичайного президентського плану допомоги хворим на СНІД), програми, оголошеної президентом Бушем у його промові «Про стан справ у країні» 20 років тому, яку просував тоді ще сенатор Байден».

Previous post Ізраїльська армія вбила палестинського підлітка під час рейду на Західному березі – новини на УНН
Next post експерт розповів про небезпечні “сюрпризи” Росії на 24 лютого — tsn.ua