США схвалили потенційний продаж HIMARS та інших боєприпасів для Польщі

Державний департамент США схвалив потенційний продаж ракет великої дальності Польщі в рамках угоди на суму близько 10 мільярдів доларів, повідомив Пентагон 7 лютого.

Як передає агенція Reuters, рішення щодо продажу Польщі з’явилося після того, як Україна високо оцінила американські високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS.

Пакет для Польщі включає 18 пускових установок HIMARS, 45 ракет ATACMS і понад 1000 ракет GMLRS.

Сполучені Штати відхилили запити України про ракети ATACMS з радіусом дії 297 км, і як повідомляється, Польща не зможе передати жодну зі своїх ATACMS Україні без дозволу Вашингтона.

«Запропонований продаж покращить військові цілі Польщі щодо оновлення потенціалу, одночасно покращуючи оперативну сумісність із Сполученими Штатами та іншими союзниками», – заявили у Пентагоні.

У вівторок Агентство США зі співробітництва у сфері оборони та безпеки повідомило Конгрес про можливий продаж.

У 2022 році Польща отримала дозвіл на купівлю 116 танків M1A1 Abrams і 250 танків M1A2 виробництва General Dynamics. У травні Польща запросила у США додаткові 500 пускових установок HIMARS, але, за даними польських ЗМІ, Lockheed Martin Corp заявила, що може запропонувати близько 200. У жовтні Польща підписала угоду про закупівлю 288 ракетних установок Chunmoo у Південної Кореї.

«Велике підкріплення польської артилерії наближається», – повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак у Twitter. «Ми починаємо переговори щодо ціни», зазначив він.

Незважаючи на схвалення Держдепартаменту щодо продажу зброї Польщі, ще немає інформації про підписання контракту чи завершення переговорів.

Previous post експерт Том Купер – про реальний стан російської армії — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Била кочергою по голові та душила рушником — жінка зізналася у вбивстві матері (фото, відео)