Байден у виступі перед Конгресом, як очікується, говоритиме про лідерство США на тлі вторгнення РФ в Україну

Президент США Джо Байден невдовзі виступить з доповіддю «Про стан справ у країні» перед американським Конгресом. Як очікується, він зосередиться на темі обмеженні боргу країни, економіці та зовнішній політиці, в якій, ймовірно, домінуватиме війна Росії проти України.

На знак того, якого значення може бути надано темі України у виступі, до Конгресу запросили посла України у США Оксану Маркарову.

Білий дім зазначив, що поява Маркової свідчить про «постійну підтримку США України майже через рік після неспровокованого нападу Росії».

«Сподіваюся, що ви почуєте, як президент говорить про важливість нашого лідерства на світовій арені», – сказав раніше Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки.

«Вплив, яким користується Америка, особливо коли йдеться про допомогу Україні в захисті від вторгнення Росії, і стратегічну конкуренцію з Китаєм», буде серед тем Байдена у його зверненні.

Цьогорічне звернення до Конгресу проходитиме в умовах, коли республіканці взяли контроль над Палатою представників на виборах у листопаді.

Деякі республіканці висловили занепокоєння щодо ціни, яку платять США, підтримуючи Україну. Очікується, що Байден надасть вагомі аргументи на підтримку військової, гуманітарної та фінансової допомоги Києву. Також не виключено, шо американський президент наголосить, що Сполучені Штати та їхні союзники не можуть дозволити собі скоротити підтримку України на такому критичному етапі війни, як зараз.

Ймовірно, Байден також зосередиться на останніх економічних успіхах його команди, на темі охороні здоров’я та соціальних витратах.

Заплановано, що Джо Байден розпочне свою промову о 21:00 за місцевим часом 7 лютого (4:00 за Києвом 8 лютого – ред.). Це відбудеться менш ніж за три тижні до першої річниці вторгнення РФ в Україну.

Previous post Новини Києва: бійка в автобусі
Next post Разом з Німеччиною танки Leopard 1 Україні нададуть Данія та Нідерланди