прем’єр Нідерландів заявив про «гірке розчарування»

Нідерланди продовжуватимуть притягувати Росію до відповідальності за збиття пасажирського рейсу MH17 над східною Україною в 2014 році, заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Рютте заявив про «гірке розчарування» тим, що міжнародне розслідування щодо збиття MH17 завершилося без подальшого судового переслідування через відсутність доказів.

«Ми продовжуватимемо закликати Російську Федерацію до відповідальності за її роль у цій трагедії», – сказав Рютте в заяві, повідомляє Reuters.

8 лютого стало відомо, що міжнародні прокурори закінчують розслідування у справі про збиття літака. Представники обвинувачення заявили журналістам про виявлення «явних ознак», що президент Росії Володимир Путін погодив застосування в Україні російської ракетної системи, яка збила літак. Втім, за їхніми словами, докази причетності Путіна та інших російських посадовців недостатньо чіткі, тому вони завершують розслідування без висунення нових обвинувачень.

Суд у Нідерландах 17 листопада минулого року визнав винними у катастрофі літака рейсу MH17 та загибелі 298 людей на його борту громадян Росії Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка. Вони заочно отримали довічні терміни увʼязнення і мають відшкодувати родичам загиблих 16 мільйонів євро.

Читайте також: У прокуратурі Нідерландів пояснили, чому не вимагатимуть від Росії екстрадиції засуджених у справі MH17

Окрім того, суд визначив, що літак «Боїнг-777», що виконував рейс MH17, у липні 2014 року був збитий ракетою російського виробництва, випущеною з поля на сході України. Тоді ж суд встановив, що Росія мала «загальний контроль» над збройними угрупованнями в Донецьку, починаючи з травня 2014 року.

Росія відреагувала на рішення суду, заявивши, що він перебував під «безпрецедентним тиском з боку нідерландських політиків». Згодом речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков висловив жаль, що Росія «не була допущена до розслідування».

Уряд Нідерландів викликав посла Росії через її «огидну» реакцію на вирок щодо MH17.

Previous post Президент Грузії заявила, що Саакашвілі не випустять із в’язниці навіть якщо вона його помилує
Next post Лідер головної опозиційної партії Тайваню відвідає Китай – новини на УНН