Греція і Туреччина домовились обмежити навчання своїх ВМС

Греція та Туреччина досягли неофіційної домовленості обмежити військові навчання в Егейському морі.

Про це повідомляє Ekathimerini.

Поки виборчий цикл у двох країнах не буде завершено, не буде жодних масштабних військово-морських навчань, за винятком навчань НАТО. Відповідно, наступні етапи серії грецьких військово-морських навчань або взагалі не відбудуться до кінця літа, або відбудуться обмежено.

Показово, що цього року в міжнародних повітряних навчаннях Iniochos 2023 не будуть задіяні сили США та Ізраїлю – тобто двох країн, які прямо чи опосередковано бажають сприяти зниженню греко-турецької напруженості. Цей неформальний мораторій, який, як очікується, триватиме протягом літнього періоду, вигідний обом сторонам з різних причин, пише грецьке видання.

Для Греції це дасть час військово-морським підрозділам увійти в процес технічного обслуговування після того, як вони перебували в постійному режимі очікування протягом майже трьох років. Загалом 12 кораблів ВМС перебувають на постійному чергуванні (в Егейському морі або в місіях за межами Греції).

Тому начальник Генерального штабу Константінос Флорос видав наказ про поступовий початок робіт з технічного обслуговування кораблів флоту, щоб дати перерву системам, які працюють постійно.

На турецькому боці понад 80% флоту зосереджено в бухтах Іскендерун і Мерсін із повністю невійськовою місією, а саме обслуговування потреб жителів, які постраждали від землетрусу.

Нагадаємо, що Туреччина вирішила розпочати процес ратифікації вступу Фінляндії до НАТО.

Previous post РПЦ поділяє відповідальність за війну
Next post Головне за день. Середа, 22 березня