Вчені назвали ймовірну причину смерті Бетховена. Композитор у заповіті просив дізнатися про це

Бетховен помер 26 березня 1827 року. Наступного дня двоє його помічників виявили кілька документів, які зберігалися в потайному відділенні його письмового столу, зокрема заповіт, адресований його братам.

У ньому Бетховен зізнавався, що “безнадійно страждає” від прогресуючої втрати слуху. Заявив, що тільки чеснота та його мистецтво утримують його від самогубства, він пояснив, що не може покинути цей світ “до того, як створить усі твори, які йому захочеться вигадати”. Потім Бетховен попросив, щоб після смерті його хвороба була описана його лікарем, доктором Йоганном Адамом Шмідтом, і оприлюднена.

Хоча композитор пережив доктора Шмідта на 18 років, медичні біографи відтоді намагалися визначити найімовірніші причини різних скарг Бетховена на здоров’я. Такі дослідження спиралися головним чином на документальні джерела, включаючи листи, щоденники та розмовники Бетховена, а також на свідчення сучасників композитора, включаючи записи лікарів, звіт про розтин та опис скелетного матеріалу після ексгумації в 1863 і 1888 роках. Крім того, були проведені аналізи останків, які, ймовірно, належали Бетховену.

Ці дослідження підтверджували, що Бетховен страждав від втрати слуху, хронічних проблем із шлунково-кишковим трактом і, ближче до кінця життя, від хвороби печінки (найвірогідніше – цирозу).

Нинішнє дослідження базувалося на аналізі волосся, яке майже напевно належить Бетховену. ДНК-експертиза встановила, що, мабуть, Бетховен помер внаслідок гепатиту В.



Фото: cell.com


“Хоча ми не змогли знайти генетичного пояснення розладу слуху або шлунково-кишкових проблем Бетховена, ми виявили, що у нього була генетична схильність до захворювань печінки. Крім того, метагеномний аналіз показав, що Бетховен був інфікований гепатитом В принаймні протягом кількох місяців до своєї смерті. Разом із генетичною схильністю та широко поширеним вживанням алкоголю це дає правдоподібне пояснення тяжкої хвороби печінки Бетховена, яка призвела до його смерті”, – йдеться у дослідженні.

Крім того, вивчення генетичного матеріалу самого композитора і його родичів, що нині живуть, дозволило вченим зробити висновок, що в родоводі дерева сім’ї Бетховена по чоловічій лінії були діти, народжені поза шлюбом. Точної дати зачаття або народження позашлюбного предка Бетховена вчені не знайшли, але визначили, що це сталося десь між 1572 і 1770 роком.

Previous post у Європі зростає смертність від туберкульозу, Україна – серед «лідерів»
Next post Perseverance на Марсі – дивовижне відео хмар та пошуки стародавнього життя.