Казахстан заявляє, що вводить систему онлан-контролю над імпортом, ніж запобігти обходу санкцій проти Росії

За даними видання, система буде відстежувати в онлайн-режимі весь ланцюжок переміщення товарів від кордону до кордону, щоб не допустити обходу обмежень, прийнятих Євросоюзом та США щодо Росії за вторгнення в Україну.

“Наш уряд неодноразово і дуже чітко заявляв, що Казахстан не вводитиме жодних санкцій чи обмежень у торгівлі з Росією. Однак він не допускає обходу західних санкцій і не стає майданчиком для такого обходу. Ми розуміємо всі ризики, пов’язані з вторинні санкції, тому ми уважно стежимо за нашою торгівлею з усіма партнерами”, – сказав урядовець.

Казахстан та РФ входять до Євразійського економічного союзу, в рамках якого товари перевозяться без митного контролю, пише FT. У червні 2022 року президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що Астана не хоче порушувати західні санкції у співпраці з РФ, а в грудні того ж року МЗС Казахстану визнало негативний вплив санкцій проти Росії на економіку країни.

Автори статті зазначають, що Росія залишається найбільшим торговим партнером Казахстану. За даними Reuters, його експорт у 2022 році зріс на чверть до $8,8 млрд.

Останнім часом російські компанії все частіше звертаються до казахстанських партнерів із проханням допомогти їм обійти західні санкції та імпортувати товари. У тому, у чому зацікавлена ​​Росія – промислове устаткування, передова електроніка і навіть матеріали виготовлення банківських карт.

контекст:

Санкції проти Росії були введені у відповідь на її агресію щодо України ще 2014 року. Після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 обмеження суттєво розширили.

Зокрема, у лютому 2023 року Європейський Союз затвердив уже 10 санкційний пакет проти Росії.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року на РФ було накладено понад 11,4 тис. обмежень. Загалом з 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину території Донбасу, – понад 14 тис. Росія – найпідсанкціонніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Previous post «Україна має право на самозахист» – МЗС про доповідь ООН щодо російських полонених
Next post Погода в Україні на 25-26 березня – сайт Метеопрог дав прогноз