Перед вибухами на “Північних потоках” поряд із ними були кораблі двох країн – ЗМІ

За даними видання, 21 вересня 2022 року неподалік місця пошкодження газопроводів знаходився датський корабель P524 Nymfen. Він обігнув острів Борнхольм, поряд із яким знаходяться газопроводи, і пішов курсом на північний схід.

Через якийсь час у той же район пройшло шведське судно, яке супроводжувалося розвідувальним літаком ВПС Швеції. Журналісти The Times пишуть, що підтвердили дані про ці переміщення, надані незалежним датським дослідником Олівером Александером за допомогою бази навігаційних даних MarineTraffic. Переміщення зазначених кораблів та літака було зафіксовано за чотири дні до аварії на “Північних потоках”.

7 березня The New York Times з посиланням на офіційних осіб США повідомила, що диверсії на підводній частині газопроводу “Північний потік”, за даними американської розвідки, здійснило у 2022 році “проукраїнське угруповання”, члени якого є противниками президента РФ Володимира Путіна.

У той же день у Німеччині було опубліковано матеріал Die Zeit про розслідування вибухів на газопроводі, в якому з посиланням на слідчих із ФРН наводяться дані про те, що “сліди ведуть у бік України”. При цьому німецьке видання писало, що не виключається операція під чужим прапором з метою вказати на Україну як на винуватця диверсії.

У США та уряді ФРН після виходу матеріалів ЗМІ закликали дочекатися результатів розслідування.

Міністр оборони України Олексій Рєзніков заявив, що Україна не причетна до інциденту. В Офісі президента України зазначили, що диверсія на газопроводах була вигідна Росії.

контекст:

У ніч на 26 вересня 2022 року був зафіксований витік на одній із ниток магістралі “Північний потік – 2” у винятковій економічній зоні Данії на південний схід від острова Борнхольм. Пізніше такі витоки були зафіксовані на обох нитках “Північного потоку” на північний схід від острова. Незадовго до падіння тиску в трубах та виявлення витоку газу шведські та датські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Президент США Джо Байден назвав ушкодження на газопроводах “навмисним актом саботажу”. Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали подію диверсією. Ці країни, які торкнулися інцидентом, проводять розслідування.

На місці події було виявлено сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз показав залишки вибухових речовин на них.

Путін заявляв, що пошкодження газопроводів “Північний потік” та “Північний потік – 2” організували західні країни, а США “є головним вигодонабувачем”. На думку радника міністра енергетики України Олени Зеркаль, Росія могла навмисне зашкодити “Північним потокам”, щоб уникнути штрафів за недопостачання газу європейським споживачам.

Західні розвідки знають ім’я передбачуваного спонсора операції з підриву газопроводів “Північний потік” та “Північний потік – 2”, написала 8 березня The Times.

Previous post Херсонська міська рада закликає жителів громади евакуюватися до безпечніших регіонів
Next post ДБР викрило у Чернівцях правоохоронця та працівника військкомату на організації виїзду ухилянтів за кордон