Президент Бразилії запропонує лідеру Китаю створити “мирний клуб” для завершення війни в Україні – Financial Times

Видання зазначило, що Бразилія намагається змінитиполітику ізоляції”, яку проводив колишній президент Жаїр Болсонару. Але водночас вона не хоче приєднуватися до США, ЄС та Великобританії у питанні допомоги Україні та постачання зброї.

“Ми дуже зацікавлені у сприянні чи допомозі у проведенні будь-якої зустрічі, яка б призвела до мирного процесу… Президент стільки разів казав, що багато чує про війну, але дуже мало слів про мир. Його цікавлять мирні розмови”, – сказав в інтерв’ю Financial Times міністр закордонних справ Бразилії Мауро Вієйра.

Сам президент Бразилії також заявляв, що необхідно повернутися до переговорного процесу, йдеться у статті.

Я пропоную створити групу країн, які намагатимуться сісти за стіл переговорів з Україною та Росією, щоб спробувати знайти світ”, – заявляв президент Бразилії, цитує Financial Times.

Незабаром так Сілва вирушить з візитом до Китаю. Видання зазначило, що ця поїздка демонструє повернення Бразилії “до активнішої зовнішньої політики”. ЗМІ також підкреслило, що поїздка відбудеться за кілька днів після того, як лідер КНР Сі Цзіньпін повернувся з Москви.

Під час телефонної розмови із президентом України Володимиром Зеленським 3 березня президент Бразилії пообіцяв, що відвідає Україну у “потрібний момент”. У розмові він також підкреслив, що Бразилія прихильна до будь-якої ініціативи, пов’язаної з “миробудуванням і діалогом”.

контекст:

І Китай і Росія є важливими торговими партнерами Бразилії, пише Financial Times. Як зазначило ЗМІ, Бразилія – країна, яка прагне зберігати нейтралітет щодо війни в Україні та “висловлює занепокоєння” щодо зусиль Заходу озброїти Україну.

У січні Бразилія відмовилася перепродати танкові боєприпаси Німеччини, заявивши, що вона є “країною світу”. “Бразилія не зацікавлена ​​у передачі боєприпасів для використання в українсько-російській війні. Бразилія – країна світу. І саме тому Бразилія не хоче жодної участі у цій війні, навіть непрямої”, – сказав да Сілва на прес-конференції 30 січня. Тоді політик також заявив, що Необхідно сформувати досить сильну та шановну групу країн і сісти з ними за стіл переговорів.

Previous post Мільйон боєприпасів для України і п’ять чинників затягування війни
Next post На Житомирщині завершують ремонтні роботи, незабаром скасують обмеження електроенергії – голова “Укренерго” Кудрицький (відео)