Лукашенко просить Росію розмістити в Білорусі ядерну зброю, сховище добудують до 1 липня – Путін

“Приводом стала заява заступника міністра оборони Великобританії, що вони збираються постачати в Україну снаряди зі збідненим ураном. Але навіть поза контекстом цих подій Олександр Лукашенко давно ставить питання про те, щоб розмістити на території Білорусі російську тактичну ядерну зброю”, – сказав Путін.

За словами глави Кремля, йдеться не про передачу ядерної зброї, а про підготовку носіїв ядерної зброї та екіпажів для таких носіїв. За словами Путіна, те саме роблять США у своїх союзників у Європі (він назвав шість країн).

“Ми домовилися, що зробимо те саме, не порушуючи своїх зобов’язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї”, – наголосив глава Кремля.



“Російська служба Бі-бі-сі” зазначає, що в тому ж інтерв’ю Путін розповів, що Росія вже допомогла переобладнати 10 військових літаків Білорусі для застосування тактичної ядерної зброї, а також передала Мінську ракетні комплекси “Іскандер”, які можуть нести такі заряди.

Путін стверджує, що у Білорусі до 1 липня буде добудовано сховище для тактичної ядерної зброї, а підготовка екіпажів для застосування “Іскандерів” має розпочатися 3 квітня.

20 березня заступник міністра оборони Великобританії Аннабель Голді повідомила, що королівство разом із танками Challenger 2 передасть Україні бронебійні снаряди, що містять збіднений уран. Вона вказала, що такі снаряди дуже ефективні при поразці сучасних танків і броньованих машин.

Путін пригрозив 21 березня, що РФ “вимушена реагуватиме”, якщо Великобританія поставить Україні такі снаряди.

контекст:

За даними ООН, збіднений уран є токсичним важким металом, який є побічним продуктом збагачення урану. Він застосовується у бронебійних боєприпасах, може також використовуватися для збільшення міцності броні військової техніки, наприклад, танків. Під час вибуху боєприпасів з ОУ вивільняється пил окису урану.

“Згідно з результатами досліджень, у проведенні яких брало участь МАГАТЕ, радіологічна загроза для населення та навколишнього середовища, створювана внаслідок локального забруднення території дрібними частинками збідненого урану внаслідок застосування відповідних боєприпасів, не є значною. У випадках, коли йдеться про виявлення фрагментів або цілих боєприпасів, що містять збіднений уран, існує потенційна небезпека радіаційного впливу на людей, які перебувають у безпосередньому контакті з такими фрагментами чи боєприпасами», – йдеться в описі металу на сайті ООН.

Небезпека, яка створюється внаслідок такого контакту, може бути зменшена, якщо влада вживе “простих заходів щодо збирання, зберігання та утилізації таких фрагментів”, додали в ООН.

Як зазначає VoxUkraine, російська пропаганда поширює повідомлення про шкоду таких снарядів та про те, що їх нібито поставлять до танків Leopard 2 та Abrams. Це фейк, наголошує редакція: немає доказів, що у танках Leopard 2 використовують снаряди із збідненим ураном. Крім того, Politico пише, що політика США забороняє експортувати танки Abrams із бронею із збідненим ураном.

США передадуть Україні 31 Abrams, заявив 25 січня президент Сполучених Штатів Джо Байден.

На думку генсека НАТО Йєнса Столтенберга, надання танків Abrams Україні разом із британськими Challenger та німецькими Leopard 2 “може мати велике значення у боротьбі проти Росії”.

Previous post Росія розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі
Next post Де в Україні скоротять комендантську годину: названо регіони